Vakantie in Nederland

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Populaire steden

AdvertentieDierentuinen in Nederland

Apenheul (Apeldoorn) is gespecialiseerd in apen. Een groot deel van de dieren loopt er vrij rond tussen het publiek, soorten als gorilla's en orang-oetans leven op eilanden waar de bezoekers vrij zicht op ze hebben; er wordt vrijwel geen gebruikgemaakt van gaas of tralies. 's Winters gesloten.

Artis

Artis (Amsterdam), geopend in 1838, is de oudste dierentuin van Nederland. Rond het jaar 2000 is men begonnen met een groot aantal vernieuwingen, die gecombineerd worden met de monumentale negentiende-eeuwse gebouwen. Artis bezit enkele zeer zeldzame soorten en richt zich nog altijd op het oorspronkelijke doel van educatie met zaken als het arboretum, het planetarium en het microbenmuseum, en lezingen en kunstcursussen.

Avifauna

Avifauna (Alphen aan den Rijn) richt zich helemaal op vogels: van de kleinste kolibries tot de grootste zeearenden. Er zijn vogeldemonstraties, bij een aantal soorten kun je het voeren bijwonen en de lori's mag je zelf nectar geven. Bij Avifauna kun je gratis parkeren, hulphonden zijn toegestaan en de toegangsprijzen zijn laag vergeleken met gemiddelde dierentuintarieven.

Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek) kun je verkennen op verschillende manieren: met je eigen auto, vanuit de boot of bus, maar ook lopend. Het park is opgezet als een Afrikaanse savanne. Bij zes diersoorten worden voederpresentaties gegeven. Je kunt fotoworkshops boeken met parkfotograaf Rob Doolaard.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) werd geopend in 1855 en vernieuwt zichzelf doorlopend. Sinds 1988 worden alle nieuwe verblijven opgezet vanuit de leefgebieden van de betreffende dieren. Gerangschikt per werelddeel worden natuurlijk ogende biotopen ingericht, met bijbehorende plantensoorten en cultuurelementen. Blijdorp zet zich in voor duurzaamheid en natuurbehoud en werkt mee aan tientallen fokprogramma's en stamboeken.

Burgers' Zoo

Burgers' Zoo (Arnhem) liep eind jaren zestig voorop in het huisvesten van dieren in groepen in natuurlijk ogende verblijven. De dierentuin is georganiseerd in verschillende ecosystemen (Bush, Desert, Mangrove, Ocean, Rimba en Safari). Hulphonden zijn in overleg met de Receptie toegestaan, er zijn scootmobielen te huur. Burgers' ondersteunt veel natuurbeschermingsprojecten.

GaiaZOO

GaiaZOO (Kerkrade), voorheen GaiaPark, is mede opgezet door Apenheul. Het park is verdeeld in vier thema's en heeft een grote binnenspeeltuin, DinoDome. De verblijven zijn zo natuurlijk mogelijk ingericht en er zijn zes voederpresentaties.

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark (Rhenen) heeft als bekendste onderdeel het Berenbos, waar wolven en beren vrij rond kunnen lopen. De beren zijn geredde beren die voorheen in erbarmelijke omstandigheden leefden, zoals dans- en circusberen. Bij het staatsbezoek van de Nederlandse koning en koningin aan China werd een verdrag tot samenwerking ter bescherming van de reuzenpanda getekend; als onderdeel hiervan beloofde de Chinese president Xi Jinping twee panda's aan Ouwehands Dierenpark.