Amsterdam

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Noord Holland

Advertentie

Amsterdam

Amsterdam is dé toeristische hoofdstad van Nederland. Jaarlijks trekt deze stad met zijn vele gezichten honderdduizenden bezoekers uit binnen-en buitenland. Amsterdam heeft dan ook heel wat te bieden en leent zich uitstekend voor een weekend weg of korte vakantie. Het aanbod aan Amsterdamse hotels is groot, zowel in de lowbudget klasse als de duurdere 4 en 5-sterren hotels.
Luchtfoto Amsterdam Ongeveer achthonderd jaar geleden is de stad gesticht als kleine nederzetting bij de monding van de Amstel in het IJ. Het centrum was toen de huidige omgeving van de Dam waar in de Amstel een dam werd gebouwd. Door het drijven van handel groeide de stad en werden parallel aan het Damrak grachten gegraven en wallen opgeworpen voor nieuwe bebouwing. In 1300 verwierf Amsterdam zijn stadrechten en had toen ongeveer 1000 inwoners. Amsterdam zou in de komende eeuwen uit groeien tot een belangrijke handelsstad. De zeventiende eeuw ook wel gouden eeuw genoemd bracht ongekende groei voor Amsterdam. Invloedrijke Kooplieden richten de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie). Schepen van de VOC voeren naar ondermeer naar Indië en kwamen terug met specerijen,tabak en andere luxe goederen. Deze werden met enorme winsten verkocht. In die tijde werden de Amsterdamse beurs en de wisselbank opgericht. Amsterdam is daarmee de belangrijkste handelsstad, en ook het financiële centrum van het toenmalig europa. De gouden eeuw bracht ook kunst met zich mee. Beroemde Amsterdamse kunstenaars uit die tijd zijn: Rembrandt (schilder), P.C.Hooft en Joost van den Vondel (schrijvers). Dit zijn onbetwist de meest invloedrijke eeuwen geweest die Amsterdam gevormd hebben tot wat het nu is. Amsterdam bruist en kent ontzettend veel bezienswaardigheden en attracties. Een makkelijke manier om langs bekende plekken te gaan is het nemen van tramlijn 20. Deze brengt u ondermeer bij het Rijksmuseum, het Anne Frank huis en de dierentuin Artis.
Amsterdamse grachten Wat ook zeker de moeite waard is, is het maken van een stadswandeling over de beroemde Wallen of door een typische Amsterdamse volksbuurt als de Jordaan. Ook populair is een rondvaart in één van de speciale rondvaartboten door de stadsgrachten, zo ziet u Amsterdam van een andere kant. Winkelen is ook plezierige bezigheid in deze stad. De meest bekende winkelstraat is de Kalverstraat, gelegen tussen de Dam en het Muntplein. Achter het Koninklijk Paleis op de Dam is het Magna Plaza winkelcentrum gevestigd. Gezellig winkelen is het in de Jordaan met z'n vele boetiekjes en speciaalzaken. De P.C. Hoofdstraat en Van Baerlestraat de chiquere winkelstraten. Ook de Albert Cuypmarkt en de Dappermarkt zijn een bezoek waard. Beroemde pleinen met cafés en mooie terrassen zijn het Rembrandtplein en het Leidseplein, maar ook langs de grachten zijn vele cafés en restaurants te vinden. Net buiten de grachtengordel zijn de oudste wijken van Amsterdam te vinden. Echte volksbuurten zijn het. Iedereen de oude liedjes die gaan over de gezellige Jordaan. Daar is ook de beroemde Westertoren te vinden die u kunt beklimmen. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over de stad. De wijk Plantage herbergt de oudste dierentuin van Nederkand, Artis. Deze publiekstrekker is voor jong en oud de moeite waard. Ook zijn hier enkele belangrijke musea ondergebracht zoals het Verzetsmuseum. Aan kunst is in Amsterdam geen gebrek.
Amsterdam Rijksmuseum Het Rijksmuseum met zijn Nachtwacht van Rembrandt of de schilderijen van Frans Hals en Jan Steen, en er is zoveel meer te zien in dit walhalla voor kunstliefhebbers. Het van Gogh museum toont werken van deze bekende schilder. Verder zijn het Tropenmuseum, het Stedelijk museum, het Scheepvaart museum,het Anne Frankhuis en Madam Tussaud grote publiekstrekkers. Op muzikaal gebied kunt u ondermeer terecht in het Concertgebouw of de Stopera.