Op reis door Limburg

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Limburg

Advertentie

Vliegvelden

Reizen

Leuk om te doen

Tips


Ontdek al het moois in Limburg

Limburg is de meest zuidelijke provincie van Nederland. Het is een fraaie provincie dat eigenlijk een stuk buitenland is in eigen land. Een afwisselend landschap met heuvels,dalen ,rivieren,beken,schilderachtige dorpen en romantische steden bepalen het beeld in Limburg. Daarnaast staat het bekend om het carnaval en de Bourgondische sfeer.

De eerste sporen van bewoning stammen uit de tijd van de Neanderthalers. Rond 60 v. Christus vielen de Romeinen binnen en behoorde Limburg gedurende een periode van ca. 4 eeuwen tot het Romeinse Rijk.
Maastricht Tot na de Middeleeuwen was het verdeeld tussen diverse hertogdommen. Deze moesten verantwoording afleggen van de Keizer van het Roomse Rijk. Onderling werd er tussen de hertogdommen menig oorlog uitgevochten. Daarna werd Limburg verdeeld onder de Spaanse vlag en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vanaf 1794 waren de Fransozen onderleiding van Napoleon Bonaparte heer en meester over het Limburgse. Na het vertrek van de Fransen werd een gedeelte bij Brabant gevoegd en de rest werd Limburg genoemd. Na de Belgische Oorlog in 1830 werd het grondgebied opgedeeld in een Nederlands en een Belgisch deel. Pas negen jaar later hoorde dit Nederlands deel officieel bij het Koninkrijk der Nederlanden als provincie Limburg. De mijnbouw, de winning van steenkool is een behoorlijke tijd van economisch belang geweest. In de regio Geleen-Kerkrade herinneren nog enkele oude schachten, mijngebouwen en inmiddels begroeide afvalbergen aan deze tijd. Het Roomse leven heeft ook zo zijn stempel gedrukt op de vorming van de provincie. Bouwwerken als abdijen,kerken,kapellen en het feit dat het merendeel van de bevolking te boek staat als katholiek getuigen hier nog van.

Peel landschapHet landschap is er gevarieerder dan in welke andere provincie van Nederland. Van vlakke akkers tot glooiende heuvel landschappen met vergezichten. Vlakke akkers treffen we veel aan in het Noordelijk deel van de provincie. De Maas stroomt er al kronkelnd traag naar het noorden. Naast akkers zijn er ook bossen en heidevelden in dit gedeelte van Limburg. Met name bij de Duitse grens liggen mooie natuurgebieden, waar mooie wandel- en fietsroutes uitgezet. Het westelijk gelegen Peellandschap wordt bepaald door veengronden en loopt door tot in Brabant. Dit ruige hoogveenlandschap was vroeger een onbegaanbaar moerasland. Door de winning van turf zijn grote gedeeltes veen veranderd in akkers. In een aantal natuurgebieden is het oude veenlandschap nog zichtbaar. De maas is nog nadrukkelijker aanwezig in Midden Limburg. Het is een waterrijke streek. Door de winning van grind in deze regio zijn veel zogenaamde grindgaten ontstaan. Deze Maasplassen zijn zeer geliefd bij watersporters,vissers en natuurliefhebbers. Ook weten veel zwemliefhebbers de plassen zomers te vinden. Bossen en mooie beekdalen zijn te vinden oostelijk van de Maas.
Roermond Een bezoek aan de mooie historische bisschopstad Roermond is moet u zeker niet laten.

En dan natuurlijk Zuid Limburg. Dit is het gedeelte van Limburg wat een grote bekendheid geniet, het leent zich dan ook uitstekend voor een dagje uit of een vakantie. Ook hier stroomt de Maas al is het wilder en zijn er meer stroomversnellingen dan hogerop. Het landschap is hier heuvelachtig en er is veel natuurschoon. Vooral het gedeelte onder de mijnstreek is on-Nederlands Zuid Limburgte noemen. Dalen en heuvel met mooie vergezichten, zelfs wijngaarden zijn er te vinden. Bossen en kronkelende beekjes vormen een ideaal wandelparadijs. Ook het verkennen van de heuvels met een mountainbike of per fiets is een waargenoegen. In het mergellandschap zijn tussen de heuvels kleine oude dorpjes te vinden. Mergelgrotten bieden een schuilplaats aan vleermuizen en andere holbewoners. In Valkenburg en Maastricht kunt u onderleiding van een gids een rondleiding krijgen door de aanwezige grotten. Het Geuldal is een schitterend beekdallandschap met kleine beekjes en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen, hier is het heerlijk wandelen en fietsen. Bij het drielandenpunt bij Vaals is de hoogste berg van Nederland te beklimmen en is het genieten van het uitzicht.

Naast het vele natuurschoon waar Limburg zo bekend om is zijn er ook nog sfeervolle steden. Dankzij de oude geschiedenis van de provincie zijn er veel steden met historische binnensteden. Naast de toeristische toppers Maastricht en Valkenburg zijn Roermond,Sittard en Venlo schitterende steden om te Valkenburgbezoeken. Liefhebbers van cultuur komen ook volop aan hun trekken in het meest zuidelijke deel van Nederland. Zo zijn er diverse streek musea te vinden waar diverse archeologische vondsten te zien zijn. Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen laat u een uniek stukje industrieel erfgoed zien. Ook in Heerlen en heel bijzonder zijn de restanten van een Romeins badhuis, rondom dit badhuis is het Thermenmuseum gebouwd. De vele prachtige kerken die deze regio rijk is zijn stuk voor stuk monumenten. Absolute topper is de St.Servaaskerk in Maastricht. Limburg is de provincie met de meeste kastelen en burchten, ca 160 zijn er te ontdekken. Bekende voorbeelden zijn de kastelen van Eysden,Hoensbroek,Voerendaal en Well.