Op reis door Zeeland

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zeeland

Vliegvelden

Reizen

Leuk om te doen

Tips


Ontdek al het moois in Zeeland

De provincie Zeeland is zuid westelijk gelegen in Nederland en bestaat uit een aantal schiereilanden en een gedeelte vasteland grenzend aan België. Zeeland staat vooral bekend om zijn zee en stranden. Daarnaast zijn er oude steden, idyllische gelegen boerendorpen en uitgestrekte polders.

Zeeland natuurZeeland kent al bewoning van voor de Romeinse tijd ( ca. 50 v. Christus) Vanaf de middeleeuwen is de strijd tegen het wassende water voor dit gebied altijd hoofdzaak geweest. De verklaring hiervoor is simpel, bijna de gehele provincie ligt beneden het zeeniveau. De huidige schiereilanden, bestonden in het verleden uit meerdere kleine losse eilanden. Beetje bij beetje werden stukjes land ingepolderd en werden er dijken aangelegd. Na de komst van de molen kon men grotere stukken zee sneller inpolderen dan voorheen. Net als Holland waren de 16e en 17e tijden van rijkdom en glorie voor de provincie. Er werd volop gehandeld en steden kwamen tot bloei. In 19e eeuw werd door komst van de stoomtrein Walcheren en Zuid Beveland verbonden met het vasteland van Noord Brabant. Het strategisch belang van de provincie resulteerde in de nodige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook het onder water zetten van delen land om de vijand te hinderen heeft invloed achtergelaten. Het jaar 1953 is ook een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. In de overgang van januari op februari werden grote delen van de provincie getroffen door een watersnoodramp. Ook delen van Zuid Holland kwamen onder water te staan. Er waren 1835 doden te betreuren, vee verdronk en de schade aan dijken,land,woningen en andere gebouwen was enorm.
Vissersschepen Om het kwetsbare gebied beter te beschermen tegen het water werd besloten om de Deltawerken aan te leggen. Een besluit wat nog al wat gevolgen heeft gehad voor het oude Zeeland. Met name de visserij liep zware klappen op door het veranderen van zout water in zoet/brak water van afgesloten stukken zee. Het omvangrijke Deltaplan betekende de bouw van diverse dammen en stormvloedkeringen. De Deltawerken waren uiteindelijk in 1987 gereed. Een positief gevolg van de Deltawerken waren naast de bescherming tegen het water, de betere bereikbaarheid en de toeristische ontwikkeling van Zeeland.

De Deltawerken zijn vandaag de dag de grootste toeristische trekpleister van Zeeland. De Oosterscheldekering is vanaf het voormalig werkeiland Neeltje Jans door bezoekers van dicht bij te bekijken. Dit themapark is ook voor Deltawerkenkinderen een interessant dagje uit. Een aantal Deltawerken hebben bezoekerscentra, waar men zich kan laten voorlichten over de geschiedenis en de bouw van de dammen en waterkeringen. Bijzondere natuurgebieden als het Verdronken Land van Saeftinge en het Zwin trekken veel natuurliefhebbers. Saeftinge is in 1570 als gevolg van een watervloed ondergelopen. Dorpen en akkers verdwenen in de golven. Sindsdien hebben eb en vloed dagelijks invloed op het waterrijke gebied en is het veranderd in een beschermd natuurgebied.

Op cultureel en historisch gebied heeft Zeeland ook het nodige te bieden. De vestingstadjes Hulst en Sluis en een groot aantal forten in Zeeuws-Vlaanderen is goed bewaard gebleven strategisch historisch erfgoed.
Veere Oude stadjes als Veere of Goes lenen zich goed voor een stadswandeling. Hoofdstad Middelburg telt tal van monumentale panden en de mooie boulevard van Vlissingen is ook zeker een bezoek waard. In de zomermaanden zijn het kustplaatsen als Renesse,Westkapelle en Cadzand die een grote aantrekkingskracht hebben op dagjesmensen en toeristen. Met name de watersporters zijn in grote getallen aanwezig tijdens de zomer.