Den Bosch

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Brabant

  • Airport Eindhoven
  • Vakantie in Brabant

Advertentie

Den Bosch

De Hoofdstad van Noord-Brabant is Den Bosch ook wel 's-Hertogenbosch geheten. De stad werd omstreeks 1195 gesticht. Al voor die tijd moet er een kleine nederzetting geweest zijn waaruit de stad is ontstaan. Gezien de leeftijd is het één van de oudste middeleeuwse steden van ons land. In de zelfde periode als de oprichting kreeg Den Bosch ook stadsrechten en werd Stadhuis Den Boschdaarmee gezien de strategische ligging een belangrijke en invloedrijke vestingstad. Eeuwen lang was de onneembare stad belangrijk voor de verschillende Brabantse hertogen in hun strijd tegen Gelderland. In deze periode kende Den Bosch een bloeiende en welvarende tijd. De steun aan de Spaanse bezetter ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) resulteerden in een aantal langdurige belegeringen door de Unie van Utrecht (verdrag tussen Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht en de Ommelanden), Middeleeuws Den Boschoverigens zonder succes. In 1794 werd de stad veroverd door Franse legers en kwam het bij het grote rijk van Napoleon Bonaparte. Na de verjaging van de Fransozen door de Pruisen kwam de stad bij de Koninkrijk der Nederlanden en werd het de hoofdstad van Noord Brabant. Vanuit de vestingtijd zijn nog veel elementen in de historische binnenstad te vinden.
De driehoekige markt is de oudste plek in het centrum van de stad. Aan dit gezellige plein staan veel oude panden met authentieke gevels. Midden op het plein is een nagemaakte middeleeuwse waterput te vinden. Ook het oudste bakstenen huis, de Moriaan en het stadhuis van de Den Bosch zijn Markt Den Boschaan het plein gelegen. Een stadswandeling is de beste manier om de historische binnenstad te verkennen. De vele bochtige en verspringende straatjes met pakhuizen en koopmanswoningen ademen een sfeer uit van vervlogen tijden. Via de markt kunt u snel naar de wijk Uilenburg lopen waar ook veel oude panden met mooie gevels te zien zijn.Meest opvallende verschijning in de stad is de beroemde st. Janskerk. Deze kerk staat in binnen en buitenland bekend als één van de mooiste kerken van Nederland. De bouw van de st.Janskerk werd in 1529 afgerond. De buitenkant van de kerk is voorzien van vele stenen beelden van mensen en dieren. Het carillon Sint Jans Kerk Den Boschwordt wekelijks op de woensdag bespeeld. In de kerk zelf zijn veel kerkschatten uit het verleden te bezichtigen. Een tochtje over de Binnendieze (riviertje) door de binnenstad is een toeristisch hoogtepunt. Interessante musea zijn het Stedelijk Museum en het Noordbrabants Museum. Dit laatste museum is in het oude Gouvernementspaleis. Ten tijde van het carnaval heet de stad: Oeteldonk. En als u dan toch de stad bezoekt moet u zeker even het plaatselijke lekkernij proeven, de Bossche Bol.