Op reis door
Zuid Holland

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zuid Holland

Vliegvelden

Reizen

Leuk om te doen

Tips


Ontdek al het moois in Zuid Holland

Zuid Holland, zee en strand en duinen, spectaculaire attractieparken en historische steden vol monumentale panden en musea. Het is allemaal te vinden in deze veelzijdige provincie. Zuid Holland is bevolkingsrijkste provincie van Nederland. Dit komt door de aanwezigheid van de grootste steden van Nederland.
Delft De provincie kent een lange geschiedenis. De Romeinen bouwden er grote nederzettingen in het toen erg moerassige gebied. In de Middeleeuwen waren het de graven van Holland die het voor het zeggen hadden. Zij gaven de opdracht tot het inpolderen van grote stukken land, hierdoor ontstonden steden als Den Haag en Delft. De Utrechtse bisschoppen en de graven van Holland konden het niet goed met elkaar vinden. Op de grens tussen beide provincies werden verdedigingswerken en kastelen gebouwd. Ook werden stadjes omgracht. Oudewater en Woerden zijn hier een voorbeeld van. Door gebrek aan hout, bossen waren reeds gekapt, werd er veel turf gestoken. De meren en plassen in deze regio zijn veelal het gevolg van de turfwinning.

Pier van ScheveningenDe kust heeft mooie stranden en bekende badplaatsen. Noordwijk, Scheveningen en Hoek van Holland bekend om hun mooie stranden. Wie niet van drukke stranden houdt kan ook lekker gaan fietsen of wandelen in de duinen. Hier is het lekker rustig en is de wind en zijn het de vogels die als enige geluid voortbrengen.De aaneenschakeling van kleine en grote steden, ook wel Randstad genoemd is net één grote metropool. Ongemerkt rijdt u via de autosnelwegen van de ene naar de andere stad. In de oud Hollandse steden als Leiden en Delft is veel te zien uit de glorie tijd van Holland. De Middeleeuwse kerken, oude pakhuizen gelegen aan de stadsgrachten en veel musea met veel cultureel erfgoed uit de Gouden Eeuw. De smalle monumentale straatjes nodigen uit tot winkelen of lekker uit te rusten op een terras.
Binnenhof Den Haag Den Haag is een bezoek waard om zijn paleizen,het binnenhof en Madurodam. Een moderne stad is Rotterdam, indrukwekkende architectuur en één van grootste havens ter wereld. Het uitzicht in de 185m hoge Euromast is indrukwekkend te noemen. Buiten de grote steden is het landschap veel gevarieerder dan u zou misschien zou verwachten in zo'n dichtbevolkte regio. Langs de rivieren zijn veel kastelen en oude vestingsteden te vinden. De oudste kastelen zijn die uit Middeleeuwen. Ook de tachtig jarige oorlog heeft strijd in dit gebied betekend. Zaltbommel met zijn vestingwerken herinnert aan die tijd.

KeukenhofVlak achter de duinen tussen Haarlem (Noord Holland) en Leiden liggen de bollenvelden met het wereldberoemde bloemenpark Keukenhof. In het voorjaar is de hele streek een explosie van geuren en kleuren. Deze bloemenpracht trekt jaarlijks veel bekijks uit het buitenland. Nog verder het land in treft u vlakke polders met kronkelende riviertjes aan. De watersporters kunnen terecht op meren als de Kager en de Nieuwkoopse Plassen. Deze waterrijke gebieden zijn ontstaan door de turfwinning. Dit Groene Hart van Holland heeft ondanks de verstedelijking zijn landelijke karakter niet verloren. De Zuid Hollandse waarden (laag gelegen groene polders) liggen ten Oosten van het Groene Hart en zijn omsloten door rivieren.
Molens bij Kinderdijk Liefst negentien molens staan sinds 1740 bij elkaar in het dorpje Kinderdijk. Ze zijn stuk voor stuk goed onderhouden en in bedrijf. Dit stukje cultuur en historie staan op Werelderfgoedlijst van de Unesco. De regio waarin het riviertje de Vlist stroomt leent zich goed voor kano en fietstochten.