Op reis door Utrecht

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Utrecht

 

Vliegvelden

Reizen

Leuk om te doen


Ontdek al het moois in Utrecht

Utrecht is de kleinste provincie van Nederland en ligt centraal gelegen. De provincie wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap met veel natuurschoon, dat uitnodigt tot fietsen en wandelen. Met zijn domstad, schilderachtige dorpen,molens,boerderijen en kastelen heeft Utrecht alle mogelijkheden voor een plezierige korte vakantie of een weekend weg.

Het Utrechtse landschap is gevormd in de ijstijden. Heuvelruggen en dalen werden door gletsjers opgedrukt en uitgesleten.
Utrechtse heuvelrug De Utrechtse heuvelrug met zijn bossen en heide is daar nu nog een tastbaar voorbeeld van. De centrale ligging heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling ervan. Romeinen, Friezen en Franken hebben hun stempel gedrukt op het verleden van Utrecht. Er zijn veel culturele beziens- waardigheden uit de oudheid bewaard gebleven. Van de Romeinse tijd tot de roomse adel zijn interessante sporen te vinden. In de 17e eeuw kwamen er veel welgestelden van buiten de provincie naar Utrecht en vestigde zich er. Er zijn in die tijd veel buitenplaatsen en landgoederen ontstaan. Vooral in de Vechtstreek en de Utrechtse heuvelrug zijn veel van dit soort plekken te vinden. Deze regio's zijn zeer aantrekkelijk cultuur- en recreatiegebieden, Kasteel Zeistwaar zowel op het water als op het land veel te ontdekken valt. Wist u dat in de provincie Utrecht de meeste kastelen en landhuizen van heel Nederland liggen?

De stad Utrecht wordt ook wel klein Amsterdam genoemd vanwege haar middeleeuwse binnenstad met een kronkelende gracht dwars door het stadshart. Langs de Oudegracht liggen unieke oude kelderwerven waar tegenwoordig veel cafés en restaurants gevestigd zijn.
Uitzicht over Utrecht De vele musea en oude kerken, waaronder de 114 meter hoge Dom maken van Utrecht een waar hoogte punt.