Groningen

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Groningen

Advertentie

Groningen

De stad Groningen is de grootste stad van noord Nederland. Populair als bestemming voor veel toeristen en dagjesmensen. Middelpunt is natuurlijk de statige Martini Toren aan die boven alles uitsteekt. De bijna honderd meter "Olle grieze" is het beklemmen waart, het uitzicht boven is bij helder weer geweldig. De Martini Toren is gelegen aan de Grote Markt. De Martinikerk Groningen Grote Marktzelf herbergt mooie muurschilderingen. Met zijn vele cafés en winkels is dit het gezelligste plein van de stad. Bijna dagelijks zijn er marktkooplui te vinden die hun waar aan de man of vrouw proberen te brengen. In Groningen zijn veel oude gebouwen en grachten te vinden. De binnenstad kent een aantal groene hofjes en oude rusthuizen welke vaak nog in authentieke staat zijn. Zo treft u in de Peperstraat het St-Geertruids- of Pepergasthuis aan met zijn twee binnenplaatsen, eigen kerkje en een Groningen stadeetzaal. In de Pelsterstraat is het Heilige Geest- of Pelstergasthuis gelegen wat nog ouder is.Het winkelpubliek kan z'n hart op halen in de Herestraat,dé winkelstraat van Groningen. Alle bekende winkels zijn hier te vinden. Ook aan de Vismarkt treft u een groot aanbod van winkels aan. Daarnaast zijn er tal van kleinere winkelstraten waar aparte winkeltjes en boetiekjes te vinden zijn met ondermeer design,antiek en kleding. Veel studenten vertoeven er vanwege de aanwezigheid van de universiteit. Het is dus niet verwonderlijk dat de gemiddelde leeftijd laag is. Uitgaansgelegenheden zijn er te over. De Poelestraat en Peperstraat zijn voorzien van vele (eet)cafés en discoteken. Een nachtje stappen zit er dus zeker in. In de zomermaanden zijn deze straten voorzien van veel terrasjes.Op Cultureel gebied is Groningen ook de moeite waard. Van over de landsgrenzen komen bezoekers naar het Groninger Museum wat gelegen is tegenover het Centraal Station.
Groninger Museum Dit opvallende bouwwerk herbergt waardevolle kunstschatten en archeologische vondsten uit de provincie Groningen. Verder is er nog een tabaks- en scheepvaartmuseum, een natuurmuseum en een universiteitsmuseum.