Op reis door
Noord Brabant

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Noord Brabant

Vliegvelden

Reizen

Leuk om te doen

Tips


Ontdek al het moois in Noord Brabant

De Provincie Noord Brabant kent een rijke geschiedenis. De invloed hiervan is nog dagelijks te merken. De sporen uit dit verleden zijn nu nog in ruime mate aanwezig. Met name de rooms-katholieke bouwcultuur is op veel plaatsen in Brabant nog te bewonderen.

BredaNoord Brabant behoorde tot aan de 17e eeuw voor een groot deel toe aan het Hertogdom Brabant. Het over grote deel van dit Hertogdom lag in het tegenwoordige België. De provincie is dus niet altijd een eenheid geweest en vele veldslagen zijn er gevoerd. De strijd tussen de Hollanders en de Spanjaarden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) had tot gevolg dat er een tweedeling ontstond in het Hertogdom. Het noordelijk deel kwam onder Nederlands gezag en het zuidelijke viel onder Spaans bestuur. Een zelfstandig gewest wordt Brabant in 1796. Na de val van Napoleon (1814) wordt Brabant een officiële provincie van Nederland.
Sint Jan Den Bosch De afsplitsing van België in 1839 zorgt wederom voor een tweedeling en de provincie Noord Brabant is een feit. De Gouden Eeuw van Brabant vond plaats in de 14e en 15e eeuw. Vooral Breda en Den Bosch kenden een uitbundige groei en werden welvarende steden. De roerige oorlogsgeschiedenis heeft een erfenis van goed bewaarde vestingstadjes opgeleverd. Ook de invloed van het katholieke geloof heeft zijn stempel gedrukt op het verleden. Veel bouwwerken zoals abdijen,kathedralen,kerken,kloosters, en kastelen laten vandaag de dag de sporen van de rooms-katholieke bouwcultuur zien. De Onze Lieve Vrouwekerk in Breda en de St. Jans kathedraal in Den Bosch zijn prachtige voorbeelden van de gotische bouwstijl.

Brabantse boerderijDe kleine boerderijen gelegen in de oude dorpen bepalen voor een groot gedeelte het beeld op het Brabantse platteland. Veel dorpjes vallen onder het "beschermd dorpsgezicht" een dorpentocht per fiets is een belevenis. De Brabantse steden staan bekend om hun gezelligheid. De cafés,restaurants en terrassen ademen een Bourgondische sfeer uit. Vooral ten tijde van het carnaval is het genieten geblazen voor het feestvierende volk. Liefhebbers van de natuur zullen het gevarieerder Brabantse landschap zeker kunnen waarderen. Noord Brabant is een echte fiets en wandel provincie.
Drunense duinen Bekend zijn ondermeer de Drunense en Loonse Duinen, de Peel en Oisterwijkse vennen. De vennen en moerassige gebieden kennen een bijzondere flora en fauna. De bossen lenen zich prima voor een fietstocht terwijl de heidevelden en zandverstuivingen uitermate geschikt zijn om te wandelen. Ook de oevergebieden van de Dommel en de Maas zijn geliefde fietsroutes. De waterrijke gebieden in het noordwesten en het Markizaat trekken veel watersporters aan.

EftelingDe provincie herbergt ook nog een aantal landelijke topattracties. Een dagje Efteling of safari in de Beekse Bergen zijn echte aanraders om met de kinderen te bezoeken. Ook het Land van Ooit of het Autotron zijn absoluut de moeite waard.