Vliegvelden in Nederland

Nederland heeft in totaal vijf luchthavens. Verspreid over het land zijn de vliegvelden te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Maastricht. Al het vliegverkeer vanuit het Noorden vertrekt vanaf Groningen Airport Eelde. Deze luchthaven ligt in de provincie Drenthe, ten zuiden van de stad Groningen.

Steden en dorpen

Meer Drenthe

Advertentie

Groningen Airport Eelde

┬┤Vliegveld Eelde┬┤ is de simpele benaming die Noorderlingen geven aan de luchthaven. Met ongeveer 200.000 passagiers per jaar is het een relatief klein vliegveld in Nederland. Helemaal wanneer je het vergelijkt met Schiphol, dat in 2015 ongeveer 55 miljoen reizigers verwerkte. Desondanks is Groningen Airport Eelde belangrijk voor Noordelijke economie. Naast het verwerken van duizenden reizigers hebben zich op het vliegveld bijvoorbeeld diverse bedrijven gevestigd. Zo is de KLM Flight Academy te vinden op Airport Eelde. Op deze vliegschool worden tientallen piloten opgeleid.

Airport Eelde

Historie vliegveld Eelde

De historie van Groningen Airport Eelde gaat terug tot 1927. In dat jaar ontstonden de eerste plannen voor een vliegverbinding vanaf het Noorden. Toch duurde het enkele jaren voordat de plannen ook daadwerkelijk werden gerealiseerd. Zo twijfelde de gemeente Groningen langere tijd over de bestemming van het vliegveld. In eerste instantie dacht men aan Haren, ten westen van het Noord-Willemskanaal. De bodem bleek echter ongeschikt om een luchthaven op te bouwen. Uiteindelijk werd uitgeweken naar Eelde in Drenthe. Op 23 mei 1931 vond daar gadegeslagen door 40.000 bezoekers de feestelijke opening van vliegveld Eelde plaats.

Vliegveld Eelde

Uitbreiding Groningen Airport Eelde

In de afgelopen tachtig jaar heeft vliegveld Eelde zich steeds meer uitgebreid. Enkele jaren geleden heeft baanverlenging bijvoorbeeld gezorgd voor een toename van het aantal passagiers. Groningen Airport Eelde heeft een belangrijke functie wat betreft de bereikbaarheid van het noorden van het land. Met de luchtvaartmaatschappijen BMI Regional, Corendon, Sky Airlines en Transavia kun je onder andere vliegen naar Spanje, Griekenland, Turkije en Portugal. Groningen Airport Eelde beschikt over twee terminals, en een grote vertrek- en aankomsthal.