Vakantie in Nederland

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Populaire steden

AdvertentieMet de trein

Wist je dat je in Nederland sinds 1839 met de trein kunt reizen? In dat jaar werd de eerste spoorlijn van ons land geopend, tussen Amsterdam en Haarlem. Weliswaar nog niet van en naar de huidige hoofdstations, want in Haarlem was een tijdelijk station dat drie jaar later vervangen werd door een station op de tegenwoordige locatie en Amsterdam Centraal werd pas vijftig jaar later geopend. In de jaren erna ontstonden verschillende lokale spoorwegmaatschappijen, die later fuseerden of werden opgeven tot alleen de NS, Nederlandse Spoorwegen, overbleef. In 1995 stelde de overheid de markt open voor concurrerende spoorwegondernemingen en sindsdien rijden er weer diverse aanbieders, waarvan NS de grootste gebleven is. Elke aanbieder heeft overigens zijn eigen lijnen, dus je kunt niet kiezen met welke onderneming je reist.

Stations in Nederland

Nederland kent ongeveer vierhonderd treinstations. Lang niet alle stations hebben loketten; de meeste hebben alleen kaartautomaten. De gele vertrekstaten op de stations worden meer en meer vervangen door monitors waarop vertrekinformatie wordt weergegeven. Daarnaast hangen boven de perrons vertrekborden, waarop staat aangegeven waar de eerstvolgende trein vanaf dat spoor heen rijdt, met tussenstations.

Betalen op het station

Voor het reizen met de trein kun je gebruikmaken van de OV-chipkaart of van eenmalige kaartjes. De OV-chipkaart is landelijk te gebruiken in het openbaar vervoer, ook in bus, metro en tram. Je kunt er saldo op laden en bij in- en uitchecken (bij het reizen met de trein bij de poortjes op het station) wordt er verrekend hoe ver je gereisd hebt. Aan de hand daarvan wordt er geld afgeschreven van de kaart. Nederlandse treinen kennen eerste en tweede klasse; tweede klasse is standaard. Op de automaten op het station kun je de klasse waarin je wilt reizen, wijzigen.

Speciale treinen

Op sommige trajecten, vooral in de Randstad, rijden nachttreinen; op het traject Rotterdam-Amsterdam-Utrecht iedere nacht ieder uur. Het zijn gewone treinen, geen slaaptreinen en de prijs is hetzelfde als overdag. Van Amsterdam Centraal naar Breda en verder naar België rijden twee hogesnelheidstreinen; Intercity Direct, zonder reservering maar met toeslag op het traject Schiphol-Rotterdam, en Thalys, waarvoor gereserveerd moet worden.

Reizen met een handicap

Blindengeleide- en hulphonden reizen bij NS gratis mee. Veel stations hebben blindengeleidelijnen en brailleaanduidingen. In 2030 moeten alle treinen en stations toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, maar zover is het nog niet. Zeker voor rolstoelgebruikers is het belangrijk van tevoren uit te zoeken of zij de trein in en uit kunnen, en zo nodig assistentie aan te vragen.