Montfoort

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Utrecht

Advertentie

Montfoort - historische stad in de weilanden

In de weilanden van de provincie Utrecht ligt de stad Montfoort. De stad is klein met ongeveer 13.000 inwoners. Toch is er een hoop geschiedenis aan het ontstaan van de stad vooraf gegaan. Dit is de reden dat nog steeds verschillende liefhebbers van de stad een fietstocht maken naar Montfoort. De stad trekt vooral veel bekijks door fietsliefhebbers. De ANWB heeft namelijk een speciale fietsroute aangelegd tussen Montfoort en Oudewater. U maakt zo kennis met twee bijzondere steden waarvan Montfoort er één is. Als u een bezoek brengt aan deze indrukwekkende kleine stad dan kunt u het beste komen voor de prachtige historie.

Kasteel MontfoortAls historie liefhebber valt het Kasteel Montfoort direct op. Het kasteel is gelegen aan de Hollandse IJssel en is al jaren het boegbeeld van de stad. Rond de burcht van Montfoort ontstond een markt. Dit werd later het begin van de stad genoemd. Onder bescherming van het kasteel gingen de kooplieden zich hier namelijk vestigen. Een gedeelte van het originele kasteel werd opgeblazen door de Fransen tijdens de oorlog. Het gedeelte dat overgebleven is werd Kasteel Montfoort genoemd. In de historische stad is een gedeelte van de stadsmuur overeind gebleven. Op de stadsmuur is Molen de Valk gebouwd. Het is een oude Korenmolen uit 1753. Eeuwen voor de bouw van Molen de Valk stond er ook al een molen. Deze molen is Monumenten in Montfoortgesloopt en op exact dezelfde plek is Molen de Valk gebouwd. In 2009 heeft de molen een renovatie ondergaan en vandaag de dag staat de molen nog steeds in originele staat op de oude stadsmuur. De molen doet nog steeds dienst als korenmolen voor de stad Montfoort. U kunt hier de molen dus nog echt aan het werk zien zoals het vroeger gebeurde. De granen die vermalen worden door de molen worden in het winkeltje aangeboden. Alles gebeurd op vrijwillige basis.

Als u een liefhebber bent van fietsen en wandelen dan kunt u uitstekend genieten van de verschillende routes in de stad. U kunt bij de ANWB een speciale gids halen met wandel en fietsroutes door de historische stad. Tijdens uw wandeling maakt u kennis met de mooiste plekjes van de stad. Eventueel kunt u een wandeling maken onder begeleiding van een gids. In Blik op kerk in Montfoortde wandelgids van SWOM ziet u hoe u in contact kunt komen voor een historische wandeling door de stad. Op de website van Montfoort kunt u ook terecht voor wandelroutes. Als u in Montfoort wilt verblijven dan kunt u terecht in één driesterren hotel in het oude centrum. Hotel Montfoort heeft luxe kamers en u kunt er verschillende arrangementen bijboeken. Uiteraard kunt u de kleine stad ook prima voor één dag bezoeken. U kunt heerlijk wandelen door de stad en kennis maken met de historische gebouwen. Tijdens een zonnige middag kunt u plaats nemen op één van de uitgebreide terrassen in de stad. Zo kunt u genieten van de historische gebouwen terwijl u er een drankje op drinkt. Geniet in ieder geval van deze bijzondere stad in de weilanden van Utrecht.