Arnemuiden

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zeeland

Advertentie

Arnemuiden - Mysterieuze schatten, molens,visserij

Arnemuiden ligt in een prachtige gemeente van Zeeland: Middelburg. De stad ligt op het voormalig eiland Walcheren. Deze bijzondere stad staat vooral bekend om de unieke klederdracht van de inwoners, die hedendaags nog steeds gedragen wordt. Veel mensen in Nederland zijn bekend met Arnemuiden door het liedje: ‘De klok van Arnemuiden’, die verwijst naar de klokken van de Arnemuidse kerk. Geloof is erg belangrijk in Arnemuiden.
Haventje Arnemuiden Dit zorgt ervoor dat het een gesloten stad is. Toch zijn ze erg vriendelijk voor ‘toeristen’ uit andere steden, provincies en zelfs andere landen. Arnemuiden is een verassend oud stadje. Dit heeft echter een groot voordeel, want hierdoor is het de ultieme stad voor cultuur – en geschiedenisliefhebbers. De naam Arnemuiden verwijst naar de ligging aan het water. Vaarwater wordt ook wel “De Arne” genoemd en Muiden betekent in het oud Zeeuws “Burcht”. Arnemuiden betekent dus vrij vertaalt ongeveer “Burcht aan de Arne”. De stad is ontstaan nadat het onwijs veel schade heeft Kerk in Arnemuidenopgelopen gedurende de tachtigjarige oorlog. Op 9 maart 1574 verleende prins Willem van Oranje de stadsrechten aan Arnemuiden, hierna begon onmiddellijk de wederopbouw. Toen was het echter nog een klein dorpje, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een bloeiende stad. Visserij is eeuwenlang enorm belangrijk geweest voor Arnemuiden. Voor een echt Zeeuws stadje is dit natuurlijk niet verbazingwekkend. Als eerbetoon voor de visserij, die een grote plek in de economie van hun stadje heeft ingenomen, is er een prachtig beeld geplaatst voor de dorpskerk van Arnemuiden. Dit beeld draagt de naam: Arnemuidse visleurster. Arnemuiden wordt in Zeeland Visleurster van Arnemuidenvaak lachend ‘het vissersdorp’ genoemd. De visserij werd echter de laatste jaren langzaam verdreven uit de stad. Niet voor iedereen: er is nog steeds een deel van de bevolking dat leeft van visserij. Het grootste deel van de bevolking heeft zich tegenwoordig verplaatst naar de industrie, bouwnijverheid en de handel. Als u op zoek bent naar de interessantste musea, bent u hier aan het juiste adres. Arnemuiden heeft een gigantisch groot historisch museum. Hij is zo groot dat het bestaat uit 2 delen. In het eerste deel wordt de geschiedenis van de stad op tafel gelegd, doormiddel van een grote collectie historisch materiaal en archeologische vondsten. Als u Historische scheepswerf in Arnemuideneenmaal geprikkeld bent door deze mysterieuze stad, kunt u niet meer terug. Om meer te weten te komen over Arnemuiden kunt u de weg vervolgen door de geschiedenis van de stad in het tweede deel van het museum. Dit deel bestaat uit een volledig ingericht huisje. Treedt binnen in dit huisje en open uw ogen: Welkom in 1900! Molens: het ultieme beeld dat veel buitenlanders gebruiken als kenmerk voor Nederland. Dit geldt ook vooral voor Arnemuiden, waar u molens niet meer weg kunt denken. Hier is molen Nooitgedacht een ontzettend belangrijk stukje van de stad. Dit is dan ook niet verwonderlijk – Nooitgedacht is echt prachtig, met alle karakteristieke trekken van oude molens. De molen werd gebouwd in 1981 als vervanging voor een molen die afbrandde in 1977. Sindsdien is deze molen een werkelijke trekpleister voor toeristen.