Zuid Limburg

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Limburg

Zuid Limburg

Zuid Limburg is het meest bekende gedeelte van Limburg. Dit deel wordt ook het meest bezocht door vakantiegangers en dagjesmensen. Het is een gebied met verschillende landschappen met elk zo zijn eigen bijzondere karakteristieke kenmerken. De combinatie van Natuurschoon en rust zijn een uitstekende basis voor een kort verblijf of langere vakantie.
Zuid Limburg ligt geografisch gezien tussen Sittard en Born, Eijsden en Vaals. De landschappen die er zijn verschillen behoorlijk van elkaar.
Zuid LimburgHet heuvellandschap is het meest bekend en een populaire vakantiebestemming. Als gevolg van ijsmassa's en de slijpende werking van smeltwater zijn de heuvels en dalen in vroegere tijden ontstaan. Houtwallen,boomgaarden,oude boerderijen,vakwerkhuizen,kapelletjes zorgen voor een rustieke sfeer in het Limburgse landschap.In het noordelijk deel van het Limburgse heuvellandschap zijn veel oude molens, prachtige kastelen en bijzondere kerken te vinden. Kabbelende beekjes,bossen en weiden bepalen het landschap. Krijthellingen en historische dorpjes zorgen voor de nodige afwisseling. In deze dorpjes is het tijdens een wandeling of fietstocht genieten van de vele streekproducten die er te krijgen zijn. De overgang tussen het noordelijk en het zuidelijk heuvellandschap wordt gevormd door een plateau landschap met prachtige vergezichten over de omgeving. Het zuidelijke deel heeft een golvend landschap wat on-Nederlands aandoet.
Geuldal Limburg Pittoreske dorpjes en stadjes liggen tussen kleurige boomgaarden en weides. De fiets- en wandel liefhebber kan hier zijn hart ophalen. Vele kilometers wandel- en fietspaden zijn er te vinden in het Limburgse land. Onderweg is het genieten van vele prachtige vergezichten over heuvels en dalen en natuurlijk van witte vakwerkhuizen. Het dal van het stroomgebied van de Geul en Gulp staat bekend om zijn prachtige landschap en natuurschoon. Gulpen is een toeristische trekpleister met zijn gezellige marktplein en een eigen bierbrouwerij. Landschappelijk zijn de Gulpenerberg, de riviertjes de Geul en de Gulp en de Dolsberg heel karakteristiek te noemen. Het landschap van het Geul en gulpdal wordt door de Stichting Natuur en Milieu met vijf sterren gewaardeerd om zijn ecologische en cultuurhistorische waarde. Een absolute aanrader is een een tocht te maken door het heuvellandschap met een stoomtrein over de enige bergspoorbaan van Nederland. De route van Schin op Geul naar Kerkrade kent schitterende vergezichten en voert u langs mooie dorpjes, het brengt u in een echte vakantiestemming. Het meest zuidelijke deel omvat naast mooie heuvels en dalen veel oude kerkdorpen met vakwerkhuizen. Het Roomse leven van welleer is hier ook nog duidelijk aanwezig,veel kerken,wegkruizen en kapellen herinneren aan deze tijd. Het bekende Klooster van Wittem is een bedevaartsoort waar jaarlijks veel pelgrims komen.
Vakwerkhuis Limburg Zuidelijk van Maastricht ligt het Maasdal dat bekend staat om zijn watersportmogelijkheden. Vaals is meest bekend van het drielandenpunt, dit hoogste punt van Nederland is zeker een bezoekje waard. In de bosrijke omgeving van Vaals kunt u over idyllische weggetjes en pittige slingerbochten mooie wandelingen maken langs markante vakwerkhuizen en kleine gehuchtje met monumentale boeren hoeves.