Ameland

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Friesland

Advertentie

Ameland

Slechts 45 minuten varen en u bent in een andere wereld. Ameland kent een ongedwongen sfeer en de gastvrije bewoners heten u dan ook van harte welkom. Zee,strand,zon en frisse lucht maak ook de natuur nodigt u uit voor een verrassende ontdekkingstocht. Ameland kent een rijke geschiedenis en folklore,welke nog steeds in stand worden gehouden door de bevolking.
Vuurtoren AmelandDe geschiedenis van het eiland is tot ongeveer 1400 n.Chr. terug te herleiden. De circa 3200 bewoners van het eiland wonen in de 4 pittoreske dorpen; Ballum,Buren,Hollum, en Nes. Elk dorp heeft zo zijn eigen bijzonderheden en sfeer die vervlogen tijden doen herleven. Er zijn circa 200 monumentale panden te vinden in de dorpen, waaronder commandeurswoningen. Deze commandeurs woningen werden vroeger bewoond door kapiteins van de walvisvaart. Deze periode van de walvisvaart (1600-1800) bracht het eiland veel welvaart en aanzien. Fraaie gevels in het straatbeeld en mooi bijzondere grafzerken op de kerkhoven herinneren aan Commandeurshuisjes Amelandde walvisjacht. Bijzonder zijn de vele gele huisjes in Nes, de hoofdplaats.
Bij het dorp Hollum staat de 59 meter hoge vuurtoren van Ameland. Na een stevige klim is het boven genieten van een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Vroeger waren de kerktorens op het eiland ook bakens voor de schippers op zee. De torens van Ballum en Bollum hebben beide een karakteristiek zadeldak. Ook Ameland kent een grote verscheidenheid aan natuur. Het afwisselend zoute,zoete en brakke milieu met elke zijn eigen vegetatie levert een bijzonder gevarieerd landschap op. Neem onderweg vooral een verrekijker mee en er gaat een nieuwe wereld voor u open. Dorpsgezicht AmelandNatuurgebied Het Oerd is een oud begroeid duinengebied met hoge duinen en vochtige duinvalleien. In Het Oerd komen veel bijzondere planten en vogels voor. Daarom zijn bepaalde gedeeltes tijdens het broedseizoen van maart tot september afgesloten voor publiek. Ameland is echt een vogeleiland. Veel soorten zijn vaste bewoners maar er komen ook soorten langs die op doortrek zijn of er overwinteren. Bijzonder is de aanwezigheid van konijnen niet, dat is wel de reeën populatie van circa 100 stuks. Op Ameland kunt u prima recreëren. Per fiets of al wandelend is het eiland het best te verkennen, er zijn kilometers lange fiets- en wandelroutes te maken. Ook is het mogelijk een paardrijdtocht (onder begeleiding of op eigen gelegenheid) door de duinen te maken. Durft u niet op het paard dan kunt u ook per huifkar u laten rondrijden over het eiland. In Buren kunt u een Paarden reddingsboot demonstratie Amelandtrapkar huren waarmee de hele familie al rijdend het eiland kan verkennen. Wie Ameland op een andere manier wil bekijken kan een rondvlucht maken met een vliegtuigje vanaf het vliegveld van Ballum,ook een parachutesprong is mogelijk. In Hollum wordt een aantal keren per jaar bij het Reddingsmuseum een demonstratie gegeven van het unieke lanceren van de paardenreddingboot. Deze reddingsboot wordt dan getrokken door 10 paarden het water in getrokken.