Sneek

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Friesland

Advertentie

Sneek

De historische stad Sneek ligt ten zuidwesten van Leeuwarden in de provincie Friesland. De historische stad is voornamelijk bekend geworden door de Sneekweek en natuurlijk de elf steden tocht. Ondanks alles heeft Sneek zelf ook een aardige geschiedenis achter de rug. In de 10e eeuw kwam Sneek voor het eerst voor in de geschiedenisboeken vermoedelijk is Sneek toen Waterpoort Sneekontstaan door de aanleg van een zuidelijke dijk. Sneek werd gevestigd langs een belangrijke vaarroute naar het Noorden waardoor de stad al snel begon te groeien. In 1295 trof een grote stadsbrand de stad Sneek en werd de halve stad verwoest. Ondanks alles krabbelde de stad weer op en verwierf de stad in 1456 officieel stadsrechten. In 1492 begonnen de inwoners met de bouw van een stadsgracht en stadsmuur. Dit maakte Sneek de enige stad in Friesland met een stadsmuur. In Sneek staan nog veel historische gebouwen waardoor de binnenstad een beschermd stadsgezicht geworden is. In het centrum staan diverse monumentale panden en verschillende grachten.
Een gedeelte van de oude stadsmuur is ook nog terug te vinden in de stad. Stadhuis CentrumEen bekend gedeelte van de muur is de oude waterpoort van Sneek. De poort werd gebruikt als brug met een vaarroute. Bovenop de brug is een oude poortwachterswoning gevestigd. De Sneeker is trots op haar Waterpoort en daarom wordt de poort ook wel het symbool van Sneek genoemd. De poort is waarschijnlijk gebouwd rond 1492 in de tijd dat de stadsmuur gebouwd werd. Liefhebbers van de watersport kunnen zich prima vermaken in Sneek. Niet alleen om de watersporten te beoefenen, maar ook om te shoppen. In de stad Sneek is een bedrijvenpark genaamd It Ges gevestigd. Op het bedrijvenpark zijn alleen bedrijven gevestigd die iets te maken hebben met de watersport. Het park heeft bijvoorbeeld zijn eigen jachthaven om nieuwe boten die gebouwd zijn meteen te water te laten gaan. Alles op het gebied van watersport is in ieder geval te vinden in It Ges. SneekweekEén van de bekendste watersportwedstrijden van Nederland wordt gehouden in Sneek. Namelijk de bekende Sneekweek. De Sneekweek bestaat lang niet alleen uit het beoefenen van de watersport. Ieder jaar komen er weer duizenden Nederlanders op af om gezellig feest te gaan vieren in Sneek. Als bezoeker is het natuurlijk ook leuk om te kijken naar de watersportwedstrijden in de stad. De hele stad leeft in ieder geval mee met de watersporters, waardoor het erg gezellig is in Sneek. Sneek is natuurlijk meer dan alleen een watersport plaats. Het is mogelijk om in Sneek heerlijk gezellig te gaan shoppen. Duizenden toeristen komen er jaarlijks een dagje shoppen en Sneek wordt hierdoor de beste winkelstad van het Noorden genoemd. Naast de bekende winkels zijn er ook wat onbekendere, maar Centrum Sneekzeker weten leuke winkels te vinden in Sneek. Denk bijvoorbeeld aan een winkel met oud Hollandse snoep. Of een winkel met speelgoed uit de oude doos. Het is mogelijk om het centrum niet alleen met de auto te bereiken, maar ook met de boot. Zo is het mogelijk om een gezellig dagje uit te beleven in Sneek.