Vlieland

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Friesland

Advertentie

Vlieland

Eiland van rust,ruimte en natuur. Al het goede van vroeger is er te vinden in combinatie met de voordelen van tegenwoordig. De auto moet u echter op het vasteland laten staan, maar daar is een prima gezond alternatief voor, de fiets. Vlieland is ontstaan na een watersnoodramp in 1287. Door deze Oost Vlieland overstroming werd een stuk land gescheiden van Friesland, Vlieland. De circa 1200 inwoners wonen bijna allemaal in het enige dorp op het eiland, Oost-Vlieland. Vroeger was er een tweede dorp, West-Vlieland maar dit dorp verdween in 1736 vanwege vele overstromingen die het dorp teisterden. Oost-Vlieland is een fraai dorp en heeft een beschermd dorpsgezicht. In het sfeervolle middelpunt van het dorp zijn mooie oude huisjes te vinden waarvan ca. 40 stuks op de monumentenlijst staan. Het dorp roept een Dorpstraat Vlielandsfeerbeeld op uit het begin van de vorige eeuw. Het oudste bouwwerk op Vlieland is het Tromp's Huis dat dateert uit 1575. Het is nu ingericht als museum waarin de veelzijdige geschiedenis van Vlieland levend wordt gehouden. Andere bijzondere historische gebouwen zijn het oude raadhuis en de Protestantse kerk. Voor de niet-eilanders is de auto niet toegestaan. De fiets is dus bij uitstek hét vervoersmiddel op Vlieland. Bij één van de fietsenverhuurbedrijven is vast en zeker uw favoriete model te vinden.
Al fietsend is het genieten van duinen,kwelders,wad,strand en polders.
Vuurtoren Vlieland Ook de vele hectares bossen zijn prima te verkennen middels de fiets. Ook de wandelaars kunnen zich prima ontspannen op Vlieland. Het brede strand van het eiland is meer dan 12 kilometer lang en leent zich uitstekend voor een lekkere wandeling. Ook paardrijden, vliegeren en surfen behoren tot de mogelijkheden op het strand. Vlieland is een paradijs voor sportvissers. Vanaf vrijwel het gehele strand kan men vissen. Het gebruik van een werphengel is vrij. Het eiland heeft moderne winkels en supermarkten en Duinen en strand Vlielandbied legio uitgaansmogelijkheden. Goede accommodaties als een sportcomplex met zwembad en tennisbanen maken Vlieland ook bijzonder geschikt voor een bezoek buiten het zomerseizoen.

- Activiteiten Vlieland