Bolsward

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Friesland

Advertentie

Bolsward

Bolsward is een gezellig plaatsje in Friesland en staat bekend als één van de Friese elf steden. Het plaatsje ligt twaalf kilometer van Sneek vandaan en heeft naast een bezoek aan Sneek zelf ook aardig wat bezienswaardigheden. Bolsward is namelijk gebouwd op drie terpen en dit is nog steeds terug te zien in de stad. Op de oudste terp van de drie terpen is namelijk de Sint Martinikerk gebouwd. De terpen zijn al gebouwd voor het begin van de Martinikerk Bolswardjaartelling, waardoor Bolsward tot één van de oudste steden van ons land behoort. In 1455 kreeg Bolsward stadsrechten en behoorde de stad tot één van de Hanzesteden van ons land. In Bolsward zijn voldoende bezienswaardigheden te zien, waardoor je bij een bezoek aan de Friese elf steden Bolsward zeker weten niet mag overslaan. Het centrum bestaat uit een oude binnenstad waarin historische gebouwen zijn gevestigd, maar ook romantische grachten. Een bezoek aan het stadhuis van Bolsward is zeker weten de moeite waard. Het stadhuis van Bolsward stamt uit 1614 en is Stadhuis Bolswardontworpen door Japick Gysberts. Hij begon als kistenmaker in het plaatsje en kreeg later de opdracht om het stadhuis te bouwen. Later na de bouw van het stadhuis werd hij zelfs benoemd tot burgemeester. Aan de buitenkant is het stadhuis een bijzonder bouwwerk, maar van binnen is het bouwwerk nog specialer. Het laat zien hoe de rijk de historie van Bolsward is. Bolsward staat niet alleen bekend om zijn bezienswaardigheden in de vorm van bijzondere gebouwen. Maar in de stad is ook een bezoek mogelijk aan distilleerdij Sonnema Berenburg. De eigenaar Fedde Sonnema kwam Sonnema Bolswardoorspronkelijk uit Dokkum en bedacht het geheime recept voor de Friese kruidenbitter Berenburg. In Bolsward is het mogelijk om de distilleerdij te bezoeken en een rondleiding te krijgen. Dit kan inclusief een kopje koffie of natuurlijk een echte Berenburg borrel. Bolsward behoort natuurlijk zoals eerder gezegd tot de Friese elf steden. Een leuke tip is om een Friese Elfstedentocht te maken op de fiets. Iedere tweede pinksterdag van het jaar wordt de fiets Elfstedentocht georganiseerd. Maar je kan natuurlijk ook zelf de tocht afleggen en een dag logeren in één van de hotels in Bolsward.
Centrum BolswardIn het centrum van Bolsward vind je een hotelkamer voor niet al te veel geld. Waardoor een overnachting in Bolsward prima te doen is. Het aanbod in het centrum is niet heel groot, waardoor tijdig boeken aan te raden is.
Een dag doorbrengen in Bolsward is in ieder geval geen enkel probleem, er zijn voldoende bezienswaardigheden om jezelf te vermaken.