IJlst

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Friesland

Advertentie

IJlst - De kleinste stad van de elfsteden

De Elfstedentocht trekt tijdens een koude tocht door Friesland heen. De kleinste stad die wordt bezocht door de tocht der tochten is IJlst. Maar voordat de tocht der tochten de stad bezocht stond de stad al bekend om haar beroemde scheepsbouw en handelspositie. Deze triomfrijke historie is nog steeds terug te zien in de kleine stad. Maar buiten alle historie om is IJlst vooral een stad waar van alles te doen en te beleven is. Ondanks het kleine formaat is vervelen geen optie tijdens uw verblijf.


Dorpsgezicht IJlstIn IJlst zijn veel historische gebouwen te vinden vooral in het centrum van de stad. Dit heeft allemaal een hoop te maken met de historie als scheepsbouwer. In de stad staan verschillende huizen die toebehoorde aan rijke koopmannen of officieren van grote vloten. Een wandeling maken langs deze huizen is de moeite waard. De meeste huizen zijn omgeven met grachten en hebben hun eigen typische kenmerken. Als u een bezoek brengt aan Elst dan mag absoluut niet de oude houtzaagmolen vergeten worden. Houtzaagmolen de Rat is de beroemde molen van Elst en word al 3 eeuwen gebruikt om hout te zagen. Nog steeds kunt u een kijkje nemen hoe het houtzagen eraan toe gaat zoals 3 eeuwen geleden.

Kerk IJlstAls u denkt aan een stad in Friesland dan denkt u al snel aan watersport. In IJlst kunt u ook terecht voor het beoefenen van watersporten. Watersporters kunnen prima logeren in één van de vele accommodaties van de stad. In IJlst kunt u zelf uw watersporten beoefenen, maar u kunt er ook een uitje van maken. Rederij Vooruit is gelegen in IJlst en hier kunt u terecht om een zeilschip te huren. U kunt al een dagtocht maken met minimaal vier personen en maximaal 75 personen. Als u IJlst op een bijzondere manier wilt ontdekken dan kunt u terecht bij rondvaartboot de Houten Bok. U kunt samen met andere op de boot gaan of een boot privé huren inclusief schipper.

IJlst StadhuisOndanks dat IJlst een kleine stad is kan je er prima uitgaan. Langs de Eegracht en Galamagracht zijn in het verleden Lindebomen geplaatst. Dit zou moeten helpen als een vroegere zonwering in een natuurlijke vorm. Tegenwoordig wordt het gebruikt als gezellig horeca gebied waar de terrasjes tussen de bomen staan. Zodra het zonnetje opsteekt kunt u hier gezellig plaats nemen en kijkt u uit over de grachten. Vooral in de zwoele zomermaanden ziet u regelmatig een bootje voorbij varen.

Molen IJlstIJlst is tegenwoordig niet alleen bekend om haar Elfstedentocht reputatie. Maar de plaats werd ook gebruikt voor de opnames van de Nederlandse film “De Kameleon”. Niet alleen het water en de omgeving werd gebruikt, maar ook het oude stadshuis. Veel liefhebbers van de boeken en de film brengen een bezoek aan de plekken waar de film is opgenomen. Voor de liefhebbers is dit een feest van herkenning zodra ze IJlst bezoeken. Dit laat weer eens zien dat IJlst werkelijk voor iedereen iets te bieden heeft. Een bezoek aan deze historische stad mag dus absoluut niet ontbreken.