Blokzijl

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Overijssel

Blokzijl - sluizen, rondvaartochten en havens

Blokzijl is een gezellige stadje in de kop van Overijssel. De naam Blokzijl verwijst naar een versterkte sluis, de Blokzijl. ‘Zijl’ betekent namelijk ook wel sluis. Met zo’n 1300 inwoners is het altijd een gezellige boel. Dit stadje is heel populair bij toeristen. Vooral door de mogelijkheid om een rondvaartocht te maken door Blokzijl. Ook grotere rondvaartochten genieten vaak van een tussenstop in Blokzijl. Gezellige tochtjes met het uitzicht op de Haven Blokzijlprachtige stad – de ideale ingrediënten voor een leuk dagje weg. Blokzijl was in het verleden een erg belangrijk stadje in Nederland. Dit kwam vooral door de gunstige ligging van de stad, zo grenst de stad aan de Zuiderzee. Hierdoor was het een belangrijke spil in de handeleconomie van Nederland. In 1672 werd de stad beloond met stadsrechten. Tegenwoordig is de handel en visserij bijna geheel verdreven in Blokzijl. Nu wordt het stadje vooral gebruikt als trekpleister voor toeristen. Met al haar bezienswaardigheden en Hollandse uitstraling is dit dan ook een waar succes. Een bezoekje aan Blokzijl staat gegarandeerd voor een fantastische dag. Als u veel van de stad Blokzijl Sluiswilt zien is het aan te raden om te voet of met de fiets door de stad te toeren. Het is aan te raden om een fietstocht te maken door de natuurgebieden de Wieden en de Weerribben. Deze route is heel makkelijk te fietsen en garandeert een prachtig uitzicht en een ontspannende tocht. Als u helemaal in de stijl van Blokzijl wilt komen, kunt u ook varend door de stad trekken. Er zijn ontzettend veel voorzieningen die tochtjes aanbieden om de stad beter te leren kennen. Geef uw ogen dus goed de kost. Tip: doe eerst wat onderzoek naar verschillende ondernemers die boten, etc. verhuren. Het kan soms druk zijn! Jongeren kunnen hun hart opgelucht ophalen: er zijn er Binnenstad Blokzijlgenoeg mogelijkheden voor een avondje stappen. Er zijn verschillende cafés en terrasjes te vinden in de stad, waar gezelligheid altijd overheerst. Er zijn ook genoeg opties om met het hele gezin uit eten te gaan. Er zijn ontzettend veel restaurantjes aanwezig in de binnenstad. Vooral het restaurant ‘Auberge aan het Hof’ is erg populair onder lokale bewoners en toeristen.
Dit restaurant ligt in het hart van het pittoreske Blokzijl. Hier kunt u overigens ook overnachten. Er zijn slechts 4 hotelkamers, dus het is wel zaak om vroeg te reserveren. U wordt echter wel beloond met een prachtig uitzicht op de havens van Blokzijl. Natuurlijk zijn er ook restaurants die de visserij van de stad benadrukken door veel visproducten te verkopen. Als Brug Blokzijlvisliefhebber kunt u hier dus ook altijd terecht. Ook cultuurliefhebbers zijn goed op hun plek in Blokzijl. Het museum ‘Kunst en Cultuur Museum het Gildenhuys’ is zeker een aanrader. Hier wordt een boekje opengedaan over de rijke geschiedenis van Blokzijl en haar eeuwenoude relatie met het water. Er is zelfs een vaste expositie genaamd: Blokzijl en het water. Een echt Hollands stadje dus! Dit museum is ook goed geschikt voor kinderen. Door de interactie in het museum zullen zij zich niet snel vervelen.