Blokzijl

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Overijssel

Staphorst - en haar vele gezichten

Staphorst, de gemeente met haar vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen. De klederdracht die nog steeds door ruim 400 vrouwen dagelijks gedragen wordt en de vele tradities en gewoonten maken Staphorst tot een unieke plek.

Uitzicht op het Reestdal

Maar het ware verhaal van Staphorst beleeft u pas als u er bent. De gemeente heeft veel moois te bieden. De authentieke dorpen Staphorst, Rouveen en IJhorst en de buurtschappen Lankhorst en Punthorst. Prachtige en afwisselende natuur in de Olde Maten en het Reestdal. Rust, ruimte en afwisseling, zijn de kernbegrippen en ideaal om dit gebied met de fiets of al wandelend te verkennen - Ontdek Staphorst zelf! Museum Staphorst biedt u hiervoor een mooi inkijkje. Het is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij die op een typische Staphorster manier is ingericht. In wat voorheen de stal was, is nu een expositieruimte. Hier vindt u wisselende exposities waar streekdracht en sierraden een belangrijke plaats innemen.

Boerderij in Staphorst

De dorpen Rouveen en Staphorst kenmerken zich door de lange lintbebouwing en historische boerderijen aan de oude Rijksweg/Gemeenteweg die een totale lengte heeft van ongeveer 12 kilometer. Aan de kant van Rouveen vindt u het natuur gebied de ´Olde Maten´ met zijn slagenlandschap. Een bijzonder en prachtig fietsgebied. Door zijn intieme karakter van lange pijpenla-achtige weitjes die ongeveer een kilometer lang zijn en maar slechts enkele tientallen meters breed. Deze landschapsopbouw maakt dat het aanwezige rijke vogel- en dierenleven zich er gemakkelijk laat observeren. Het dorp IJhorst grenzend aan de Reest, de beek die nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm als grens tussen Drenthe en Overijssel meandert,vormt het Reestdal. In de oude kern, aan het pleintje, staat de kerk (1823) met zijn klokkenstoel, de meest zuidelijke van Nederland. Achter de kerk is een ooievaarsnest en het ´Hemelse uitzicht` over het Reestdal. Afwisselend, ruimte en rust zijn de kernbegrippen en daarmee wordt de natuurlijke omgeving in de gemeente Staphorst verwoord.

Klederdracht in Staphorst
De Boswachterij Staphorst tussen Staphorst en IJhorst is een bosgebied. In het midden ligt de vrij ondiepe recreatievijver de Zwarte Dennen (ook wel het Schot genoemd), met een natuurlijk zandstrandje rondom, waar bij mooi weer vele gezinnen met jonge kinderen zich kunnen vermaken Er zijn veel zand- en schelpenpaden waar gewandeld en gefietst kan worden. Ook zijn er ruiterpaden en er is een ATB-route aangelegd.

Met dank aan Museum Staphorst >> website