Brielle

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zuid Holland

Brielle - een oud vestingstadje

Op de Zuid-Hollandse eilanden ligt de oude vestingstad Brielle. Op de Zuid-Hollandse eilanden is van alles te beleven. Verschillende activiteiten hebben te maken met de geschiedenis van het vestingstadje. Maar niet alleen de geschiedenis is een activiteit in Brielle. In Brielle komt u natuurlijk ook aan uw trekken als u wilt recreëren. Brielle is omgeven met water waardoor er verschillende activiteiten georganiseerd worden. Door de ligging bij Rotterdam wijken grote evenementen regelmatig uit naar de stad. Vooral watersportevenementen worden in de omgeving van de Zuid-Hollandse eilanden georganiseerd.

Brug BrielleBrielle is officieel één van de Nederlandse Vestingsteden. Dit betekend dat het centrum een beschermstadsgezicht is. De stad zit vol met rijksmonumenten waardoor Brielle er in totaal 400 in haar bezit heeft. Terwijl er slechts 12.000 inwoners in de stad zijn. Dit betekend dat Brielle de meeste monumenten per inwoner heeft. Jaarlijks komen er duizenden toeristen naar Brielle om de bijzondere monumenten te bewonderen. In Brielle zijn o.a. een aantal gevelstenen te vinden. Dit zijn ware kunstwerken gevestigd op verschillende gebouwen.


Stadhuis BrielleIn de oude vestingstad kunnen geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen. Er zijn diverse oude gebouwen terug te vinden. Een onderdeel van Brielle zijn de oude stadswallen die nog steeds in stand zijn. De stadswallen zijn een onderdeel van het Oudnederlandse vestingstelsel. In Brielle zijn hiervan 9 Bastions en 5 ravelijnen gebouwd en deze zijn in 1972 gerestaureerd en in oude staat terug gebracht. Bezienswaardigheden zijn er dus genoeg in Brielle als je een liefhebber bent van de Nederlandse geschiedenis. Liefhebbers van kunst kunnen ook terecht in de oude vestingstad Brielle. Tientallen galerijen zijn gevestigd met diverse soorten kunt. U kunt hier terecht voor schilderijen, fotografie en beeldhouwkunst. Als u opzoek bent naar een museum dan kunt u terecht in het oude stadhuis. U krijgt hier een beeld in de vorm van kunst hoe Brielle er vroeger uitzag.


Gezellig BrielleEen echte Nederlandse stad als Brielle kan je het beste op de fiets doorkruizen. Op de fiets ziet u veel meer van een stad als met de auto. In het ligfietscentrum van Brielle kunt u terecht om een fiets te huren. U kunt hier zelfs een ligfiets huren om uzelf sneller door de stad te verplaatsen. U kunt zo een bezoek brengen aan meer dan vierhonderd monumentale gebouwen en uzelf terug wanen in de geschiedenis van de stad.

Kerk in BrielleIn het recreatiegebied Brielse Meer kunt u genieten van een meer te grote van 750 hectare. Hier kunt u verschillende watersporten leren of beoefenen. Brielle heeft een leuk haventje waar u kunt winkelen of een hapje kunt eten of drinken. Langs het water is o.a. een strand en een naaktstrand te vinden. Kortom u vindt in Brielle een bijzondere combinatie van recreatie en een groot stuk Nederlandse geschiedenis. Het is bijzonder te noemen dat een vestingstad als Brielle nog zo mooi bewaard is gebleven. Dit maakt een bezoek ook absoluut de moeite waard om nader kennis te maken met de stad. U staat snel op de eilanden vanaf Rotterdam. Bij een bezoek heeft u direct niet meer het gevoel dat u in een drukke stad bent.