Gorinchem

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zuid Holland

Gorinchem, de stad aan twee rivieren

Gorinchem is een echte vestingstad en is gelegen aan twee rivieren. De rivier de Merwede en de Linge geven het karakteristieke uiterlijk aan de stad. Ze hebben Gorinchem gevormd tot de stad van vandaag de dag. U proeft tijdens een wandeling door de stad haar eigen cultuur. Maar u maakt ook kennis met watersport en verschillende bezienswaardigheden en monumenten. De stad Gorinchem is één van de meest veelzijdige steden van het land.

Stadsgezicht GorinchemGorinchem wordt ook wel de stad van Hendrick Hamel genoemd. De VOC boekhouder strandde op een tot heden onbekend eiland genaamd Korea. Hier werd hij gevangen genomen tot zijn ontsnappingspoging 13 jaar later. Terug in Nederland vertelde hij over het eiland dat hij ontdekt had. Hendrick Hamel zorgde ervoor dat Korea bekend werd met Nederland en een historische band werd geboren. Het geboortehuis van Hendrick Hamel is nagebouwd in Gorinchem en wordt het Hamelhuis genoemd. Dit nieuwe museum is tevens een ontmoetingsplek voor de Nederlandse en Koreaanse cultuur.

Gorinchem kerkTijdens een stadwandeling door Gorinchem komt u te weten hoe veelzijdig de stad is. Naast haar rijke geschiedenis komt u nog veel meer te weten. Na uw stadswandeling kunt u een bezoek brengen aan Slot Loevestein. Dit slot werd gebouwd in 1368 door ridder Loef van Horne. In het begin werd het slot gebouwd vanwege de strategische ligging, maar daarna werd het kasteel Stadhuis Gorinchemuitgebreid tot staatsgevangenis. Een beroemd verhaal is van Hugo de Groot hij ontsnapte uit de gevangenis in een boekenkist. Deze verhalen komen allemaal tot leven tijdens een bezoek aan het slot. U kunt Slot Loevestein bezoeken met een speciale veerdienst. Deze veerdienst gaat over de drukste wateren van Europa, waardoor u ogen tekort komt tijdens de overtocht.

Binnenstad GorinchemDe binnenstad van Gorinchem is nog niet lang geleden opgeknapt met nieuwe winkels en straten. Bekende winkelketens en bijzondere winkels komen samen in de vernieuwde winkelstraten. Een middag winkelen is dan ook erg gezellig en een aanrader. Als u in de middag klaar bent met winkelen dan kunt u nog op het water recreëren. Met rederij Leerdam kunt u regelmatig een rondvaart maken. Maar u kunt ook zelf gaan varen op de wateren rond Gorinchem. Vanuit Gorinchem kunt u kanos, roeiboten en fluisterboten huren om zelf het water op te gaan.

Winkels in GorinchemAls u een liefhebber bent van fietsen dan kunt u ook prima terecht in Gorinchem. Er zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld. U kunt gaan fietsen in de historische binnenstad of juist in de natuur. Met de speciale fietsroutes kunt u zelfs over het water door de pondjes. U gaat zo niet alleen langs het water, maar ook over het water heen. Bij de VVV kunt u terecht om te informeren over de verschillende fietsroutes. Online kunt u ook van te voren uw fietsroute uitstippelen op speciale fietskaarten. U bepaald zo zelf langs welke mooie plekjes in Gorinchem u fietst. Als u zelf geen fiets bij u hebt dan kunt u bij de VVV een elektrische fiets huren. Zodat u voorzien bent van een eigen fiets tijdens een dagje veelzijdig Gorinchem.