Schiedam

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zuid Holland

Rotterdam - Moderne havenstad aan de Maas

Rotterdam, moderne jonge stad aan het water. Dynamische wereldstad met een onstuimig kloppend hart. Een stad die zichzelf weer opbouwde tot groote hoogte. Niet stil staan maar blijven vernieuwen. De toch al imposante skyline wordt telkens weer uitgebreid. Kunst en cultuur of sportief evenementen, Rotterdam heeft het. Dat maakt de stad tot een plaats die je steeds opnieuw kunt ontdekken.

Erasmusbrug RotterdamRotterdam, gelegen aan de Nieuwe Maas en wereldberoemd als stad met een van de grootse havens ter wereld. De naam Rotterdam werd voor het eerst gebruikt in de dertiende eeuw en verwijst naar het riviertje de Rotte waarin een dam werd gebouwd. De nederzetting die hier ontstond werd bewoond door vissers. Later werd het een handelsplaats en werden de eerste havens aangelegd. In 1340 kreeg Rotterdam haar stadsrechten. Door de eeuwen heen bloeide de stad op door de handelsdrift van de kooplui. Door de aanleg van steeds meer havens en de daardoor aantrekkende werkgelegenheid groeide de stad in rap tempo.

Oude haven RotterdamMet name in de 19e eeuw kende de stad een onstuimige groei en ontwikkeling. Spoorwegen werden aangelegd en de Maas vormde door de nieuw gegraven Nieuwe Waterweg een open verbinding met zee. De haven van Rotterdam was in deze periode een van de grootste van de wereld. Steeds meer scheepsbewegingen met groter wordende schepen zorgden voor problemen ten aanzien van de bereikbaarheid van de havens. De aanleg en in gebruik name van de Nieuw Waterweg in 1872 zorgde voor een betere bereikbaarheid van de havens. Naast de expansie van de havens was de bevolkingsgroei ook goed zichtbaar in die tijd. Nieuw woonwijken verrezen in rap tempo om de aanwas van mensen bij te houden. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Rotterdam is het bombardement op 14 mei 1940. Middels deze verwoestende actie waarbij een groot deel van de historische binnenstad verloren ging en meer dan 800 doden vielen werd Nederland gedwongen zich over te geven aan de Duitse bezetter.


Pakhuizen RotterdamNa de oorlog werd begonnen met de wederopbouw van de stad. Hierdoor heeft Rotterdam zijn eigentijdse uiterlijk gekregen. Het centrum is ruim van opzet met moderne gebouwen met een gedurfde architectuur. De kenmerkende skyline met de hoogbouw was de eerste in Nederland. Na deze periode ontwikkelde de stad zich als havenstad verder. De Havens verplaatsten zich naar de rand van de stad. Havengebieden als de Europoort en de Maasvlakte zijn hier de bekendste voorbeelden van. De ruimte die de stad dit opleverde werd onder meer ingevuld met De Kop van Zuid en het Lloydkwartier. Nieuwe wijken met moderne kantoorgebouwen en hotels maar ook ruimte om te wonen . De opening van de Erasmusbrug in 1996 zorgde voor een nog betere verbinding met het noordelijk gelegen centrum en het zuidelijk deel van de stad. Ook heeft de stad een eigen vliegveld, Rotterdam The Hague Airport. Dit werd in 1956 aangelegd als vliegveld Zestienhoven. Het vliegveld ontwikkelde zich gestaag en is sinds 2006 een van de grotere regionale vliegvelden van Nederland. Bij het vliegveld is voldoende ruimte voor uw auto, zie hiervoor parkeren Rotterdam Airport.

Binnenstad RotterdamRotterdam is vandaag de dag een levendige en bruisende stad. Moderne architectuur afgewisseld met de oudere volkswijken zorgen voor een verrassende mix aan stadsbeeld. De oude romantische havens met de vele pakhuizen en caf├ęs in het centrum vlakbij de Blaak zijn al wandelend te verkennen. De Euromast, de Erasmusbrug en stadion de Kuip zijn een bezoek meer dan waard. Tal van musea en exposities over de havens en bijvoorbeeld moderne kunst nodigen u uit om bezocht te worden. Het ruime aanbod aan winkels en restaurants maken een dagje Rotterdam helemaal compleet.