Schiedam

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Zuid Holland

Schiedam - bewonder de molens en jenever

Als je de stad Schiedam in twee woorden mag omschrijven dan zeg je al snel molens en Jenever. Dit zijn twee belangrijke eigenschappen waarmee de stad Schiedam wereldberoemd werd. Schiedam heeft een zichtbaar verleden. Een groot gedeelte van de historie in de stad is bewaard gebleven. Dit maakt het bezoeken van de stad Schiedam een ongelofelijke ervaring. U heef vrijwel direct het gevoel als u de binnenstad betreedt dat u in een tijdmachine bent gestapt. U gaat terug naar een rijke Nederlandse geschiedenis.

Binnenstad SchiedamDe historische binnenstad van Schiedam is één van de grote attracties waar jaarlijks toeristen op af komen. In de binnenstad staan 200 monumenten met ieder hun eigen geschiedenis. De monumenten zijn bijna allemaal gebouwd door de Jeneverbranders. Dit ware rijke zakenmensen die de Nederlandse Jenever over bijna de hele wereld verhandelde. Van dit geld lieten ze grote monumenten bouwen en hebben ze als het ware zelf gezorgd voor het centrum van Schiedam. De meeste monumenten liggen aan de oude grachten van de stad. Met een fluisterboot kunt u een rondleiding krijgen door de stad en komt u meer te weten over de rijke geschiedenis.

Molen SchiedamIn en om de stad Schiedam zijn twintig molens gebouwd. De molens werden gebruikt om granen te malen om er vervolgens Jenever van te stoken. In die tijd stonden de molens van Schiedam bekend om de grootste molens van de wereld. Ze waren hard nodig om de productie van Jenever voor te blijven. Op de dag van vandaag zijn er nog vijf molens over die u kunt bezoeken. Een aantal molens zijn geopend voor bezoekers en hebben een andere bestemming gekregen. Zo kunt u bij de Walvisch molen terecht in een winkeltje met molenmeel en diverse bakproducten.


Haven SchiedamJenever is natuurlijk het product waarmee Schiedam groot is geworden. Een weekend doorbrengen in Schiedam kan natuurlijk niet zonder een glas Jenever. Door de stad heen worden bij verschillende bedrijven speciale workshops gegeven. Bij deze workshops kunt u proeven van diverse Jeneversoorten. In Schiedam is er ook het Nationale Jenever Museum gevestigd. Naast dit museum is een branderij waar nog volgens authentiek recept uit 1700 Jenever wordt gestookt. In het museum krijgt u een rondleiding en leert u alles over Jenever. Als afsluiter kunt u deelnemen aan een proeverij in het proeflokaal van Schiedam.

Markt SchiedamAls u de historie bewondert heeft tijdens uw weekend Schiedam dan kunt u hier natuurlijk nog steeds terecht voor een middag winkelen. In de binnenstad vindt u in authentieke gebouwen een uitgebreid winkelaanbod. Bekende winkelketens zijn in de binnenstad gevestigd. In de Nieuwe Passage kunt u terecht voor een overdekt winkelaanbod. Een bijzondere locatie als Schiedam vraagt natuurlijk om een bijzondere uitgaansgelegenheid. Breng een bezoek aan diverse café’s en restaurants in monumentale panden en zelfs in molens. Zoals u merkt kunt u prima een weekend doorbrengen in de historische stad Schiedam. U gaat even terug in de tijd en u kunt genieten van de rijke geschiedenis. U beleeft het allemaal door de verborgen schatten in de stad Schiedam te ontdekken. Keer op keer wordt u weer verrast in deze veelzijdige stad.