Appingedam

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Groningen

Advertentie

Appingedam

Appingedam is gelegen in het noord-oosten van de provencie Groningen. Wanneer het stadje precies is ontstaan is niet bekend. Dit zal vermoedelijk rond de 10e eeuw zijn geweest. Dit wijzen de archeologische vondsten uit die gevonden zijn. De stad is toen gebouwd boven op een dijk langs het riviertje de Delf. Hierdoor werd Appingedam een belangrijke stad voor de handel op het water. Schippers konden in Appingedam stoppen om te handelen of uit te rusten. Door de gunstige ligging was het stadje zeer welvarend in de Raadhuis AppingedamMiddeleeuwen en werd het daarom benoemd tot de hoofdstad van het Friese gewest Fivelingo. In de loop der jaren is de stad Appingedam veranderd tot een industriestad toen de scheepsvaart terug liep. In Appingedam werd namelijk een zuivelfabriek, vlasfabriek en een strokartonfabriek gestart. Ondanks alles bleef de scheepsvaart trekken en ontwikkelde Appingedam zich na de tweede wereldoorlog tot de derde havenstad van Nederland. In het heden is Appingedam een beschermd stadsgezicht geworden in 1972. Alleen was de binnenstad in verval geraakt. De gemeente stak hier een stokje voor en de binnenstad werd helemaal gerestaureerd in de oude stijl. Door deze veranderingen werd Appingedam een recreatiestad waar jaarlijks veel toeristen verblijven. Ze komen er graag vanwege de goede recreatiemogelijkheden en een gevarieerd winkelaanbod.
Hangende keuken Appingedam Eén van de bijzondere bezienswaardigheden zijn de hangende keukens van Appingedam. Dit zijn drie huizen uit de Middeleeuwen langs het water van de Damsterdiep. Alle drie hebben ze een zwevende keuken uitgebouwd om ruimte te besparen in het huis. De drie hangende keukens zijn niet meer weg te denken uit Appingedam. Het zijn dan ook één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van de stad. De trots van Appingedam is de Damster toren dit is de eerste toren van Appingedam en werd gebouwd rond 1250. Alleen begonnen er scheuren te ontstaan in de Damster toren waardoor er in 1834 een nieuwe toren werd gebouwd. In de nieuwe toren werd in 1911 het grootste carillon van Nederland gebouwd. Dit carillon bestaat uit vijfentwintig klokken gegoten door de Engelse klokkengieter John Taylor. De vijfentwintig klokken waren nog maar het begin van de Damster Toren want in de jaren erna werd het carillon regelmatig uitgebreid.
Nicolaikerk Appingedam De laatste uitbreiding vond plaats in 1991, waardoor de toren van Appingedam uit vijftig klokken bestaat. In 1999 werd het klokkenspel geautomatiseerd, waardoor ieder kwartier het klokkenspel van de Damster toren door de straten klinkt. In het midden van de historische stad Appingedam ligt de jachthaven. In de jachthaven liggen vaak prachtige schepen. Bezoekers van de jachthaven kunnen hier wat drinken op het paviljoen met uitzicht op de schepen. Het is mogelijk om in de jachthaven van Appingedam een kano te huren. Hiermee kunt u varen door de grachten van Appingedam en vaart u bijvoorbeeld onder de drie zwevende keukens door. Appingedam heeft naast de culturele bezienswaardigheden ook een leuk centrum om te winkelen.
Oude centrum Appingedam De winkels zijn zeer veelzijdig, waardoor een middagje shoppen absoluut geen kwaad kan. U kunt prima een dag vertoeven in Appingedam met het bewonderen van de bezienswaardigheden en het winkelen in een echt historisch centrum.