Winschoten

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Groningen

Advertentie

Winschoten, rustgevend met een rijke geschiedenis

Winschoten is een bijzondere plaats in Groningen. In de volksmond wordt de stad ook wel de ‘Sodom’ genoemd. Dit verwijst naar het verleden van Winschoten. Toen was de bevolking van de stad voor het merendeel van Joodse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de Joodse bevolking weggevoerd naar de Duitse vernietigingskampen.

Raadhuis WinschotenTegenwoordig is het een prachtige stad met langgerekte straatjes en monumenten die het historische verleden van Winschoten opnieuw uitleggen. Kortom een fascinerende plaats! Winschoten behoort tot de oudste plaatsen van Groningen. Officieel is Winschoten geen stad, maar veel mensen kennen het wel als stad. Dit komt vooral doordat het wel haar stadsrechten heeft verkregen in 1825. Wat veel mensen niet weten is dat dit vooral een symbolische bedoeling had. De economie van Winschoten liep in de eerste eeuwen niet bepaald soepel. Dit veranderde sterk in de 19e en 20e eeuw. Toen veranderde Winschoten in een onwijs sterke handelsstad. De Joodse bevolking heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Groningen genoot van de bloeiende economie van deze stad. De tweede wereldoorlog was een ramp voor Nederland én voor Winschoten. De handel kwam totaal stil te liggen. Deze geschiedenis kreeg een nog zwarter randje toen de stad hun Centrum Winschoteneigen Joodse bevolking begon uit te leveren aan de Duitsers. Na de tweede wereldoorlog krabbelde Winschoten weer op en begon het aan haar wederopbouw. Tegenwoordig is het een prachtige, bloeiende stad. Iets waarvan veel mensen geen genoeg kunnen krijgen! In Winschoten hoeft u zich geen moment te vervelen. Er zijn talloze bezienswaardigheden en monumenten te vinden. Als u wilt kunt u weken, misschien maanden zoet zijn. Tijdens een bezoekje aan Winschoten kunt u een bezoekje aan één van de kerken natuurlijk niet voorbij laten gaan. Ook is er een synagoge aanwezig, wat nog steeds de grote aanwezigheid van de Joodse bevolking in Winschoten laat zien. Ook een echte aanrader is het Rosarium van Winschoten. Het is werkelijk fantastisch om rond te wandelen tussen de bloemen en de heerlijke rozengeur op te snuiven. De rustgevende hagen achter de rozen maken het sprookjesachtige decor helemaal af.
Molen Edens Winschoten Dit is tevens het grootste Rosarium van Nederland! Als u in Winschoten aan de plaatselijke bevolking vraagt waar u nou echt naartoe moet dan zullen zij eensgezind antwoorden: ‘De Adrillen’. Al vanaf 1815 wordt er jaarlijks een gigantische markt gehouden in Winschoten. Dit is de grootste markt van heel Nederland en wordt in de volksmond ‘Lutje Adrillen’ genoemd. De markt vindt jaarlijks in november plaats en trekt jaarlijks 80- tot honderdduizend bezoekers. ‘Lutje Adrillen’ wordt ook wel gezien als hét kenmerk voor Groningen door veel mensen uit ons land en uit andere landen.
Stoomgemaal Winschoten Het is dus echt aan te raden om een bezoekje aan Winschoten te brengen in November. Zoek wel eerst goed uit wanneer de markt precies plaatsvindt!