Delfzijl

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Groningen

Advertentie

Delfzijl

Het Groningse Delfzijl is ontstaan in dertiende eeuw langs het toemalige reviertje de Delf. Hier werd een speciale sluis gebouwd en eromheen ontstond er vervolgens bebouwing. Ondanks het ontstaan van Delfzijl in de dertiende eeuw woonde er al langer mensen in het gebied. Een bewijs hiervan is namelijk de hunebedden. Door de aanleg van drie sluizen werd Delfzijl al snel een belangrijke handelsroute naar Groningen. De haven van Delfzijl werd ook in verschillende geschriften gemeld.
Delfzijl haven Zo bezocht Prins Maurits in 1591 de stad met een vloot van honderdvijftig boten. Maar ook Piet Hein bracht een bezoek aan Delfzijl met de Zilvervloot. In 1825 kreeg Delfzijl als één van de laatste steden stadsrechten. In de stad Delfzijl is genoeg te beleven en te zien. Er zijn gebouwen te bezichtigen uit de geschiedenis van Delfzijl, maar ook gebouwen met een wat kortere geschiedenis. Zo ligt er op het water van de zee een zeer bijzonder hotel. Namelijk het unieke Eemshotel, dit is het eerste hotel dat gebouwd is op palen in het water in Nederland. Een bezoekje brengen kan zonder moeite er Eemshotelis namelijk een restaurant aanwezig waar je een hapje kan eten. Natuurlijk is het ook mogelijk om te blijven slapen in dit hotel. Er zijn alleen wel, maar twintig kamers dus tijdig reserveren is verstandig. Tijdens een bezoek aan Delfzijl kan een bezoek aan de Waterpoort absoluut niet ontbreken. Als de Havenstraat helemaal wordt uitgelopen dan ontstaat er uiteindelijk een dijk. In de dijk is een grote poort gebouwd de zogenaamde Waterpoort. Als het water hoog begint te staan dan wordt deze speciale poort gesloten. Delfzijl wordt zo afgesloten van het water, waardoor een overstroming zoveel mogelijk wordt voorkomen. De historische waterpoort is gebouwd in 1833 en is nog steeds in gebruik bij hoogwater. Er werd uiteindelijk een waterpoort gebouwd vanwege een aantal heftige overstromingen. In 1597, 1686, 1717 en 1825 overstroomde de stad. Delfzijl wilde dit in de toekomst voorkomen door de poort te bouwen.
Waterpoort Delfzijl Tijdens een bezoek aan Delfzijl zult u merken dat de Franstalige schrijver Georges Simenom een tijd in Delfzijl is gebleven. Hij was hier naar toe gevaren met zijn jacht om inspiratie op te doen voor zijn boeken. Uiteindelijk kwam hij met de boeken over inspecteur Maigret. Een aantal avonturen van Maigret spelen af in de stad Delfzijl. Delfzijl is hier zeer trots op en besloot naast het Damsterdiep kanaal een standbeeld te onthullen van Maigret.
Het standbeeld werd gemaakt door een bekend beeldend kunstenaar Pieter d’Hont hij werd onder andere bekend door zijn standbeeld van Anne Frank. Als u opzoek bent naar een plek waar altijd wel iets te beleven valt dan is het wel de haven van Delfzijl. De haven van Delfzijl behoort tot één van de vijf grootste havens van Nederland. Volgens diverse geschriften is de haven al in Delfzijl Molenbergpleinde 16e eeuw ontstaan en werd het in de 19e eeuw de grootste concurrent van Groningen. Op de dag van vandaag bruist de haven nog vol met leven en is een bezoek aan de gezellige haven boulevard een aanrader. Hier kunt u gemakkelijk uw tijd doorbrengen met een bezoek aan Delfzijl.