Oss

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Brabant

  • Airport Eindhoven
  • Vakantie in Brabant

Advertentie

Oss - prachtige natuur en boordevol gezelligheid

Oss is een gezellige stad in de provincie Noord-Brabant en ligt aan de bekende steden Nijmegen en ’s-Hertogenbosch. De stad kent tientallen bezienswaardigheden en nog veel meer monumenten. Hierdoor is het een stad waar u zich niet snel zult vervelen. Ga heerlijk wandelen of fietsen door al het natuurschoon dat de stad te bieden heeft of breng een bezoekje aan het winkelcentrum en shop de hele dag door! In Oss verveelt niemand zich. Treed binnen en ervaar de gezelligheid van deze stad. De stad Oss bestaat al Marktplein Ossheel lang. Historicussen geloven zelfs dat er al bewoners waren in 2000 voor Christus. De eerste vermeldingen kwamen echter pas los rond 1161. Uiteindelijk verkreeg Oss eindelijk haar stadrechten in 1399. Iets meer dan 100 jaar daarvoor, in 1286, verkregen ze al hun eerste gemeenterechten, dat werd toen gegeven door Hertog Jan I van Brabant. Sinds de eerste stadsrechten is Oss alleen maar blijven groeien op vrijwel elk gebied. Het verkreeg zo niet alleen haar belangrijke positie in Noord-Brabant, maar ook het respect van veel Nederlanders en buitenlanders. Tegenwoordig wordt Oss Grote kerk in Ossnog steeds gezien als een prettige stad. Perfect voor een weekje vakantie of gewoon een ontspannend dagje weg! Een belangrijk stukje van de geschiedenis van Oss is teruggevonden, namelijk de overblijfselen van het kasteel van Oss. Dit was een stadskasteel in 1374 dat ervoor diende om de stad te bewaken. In die tijd was nationalisme een groot ding in Nederland. Steden vochten met elkaar om groter en machtiger te worden. Het kasteel heeft helaas zijn positie moeten afstaan en is uiteindelijk in vergetelheid geraakt. Hoogstwaarschijnlijk is het in de periode daarna ooit gesloopt of misschien kapot gemaakt. Veel mensen wisten tot 1994 wel van het bestaan Jan Cunen Museumvan dit kasteel, maar niemand wist precies waar het nou gestaan had. Dit veranderde toen een archeoloog stukken van het kasteel vond, vlakbij het tegenwoordige winkelcentrum de Gelderse Poort. Hier kunt u nog steeds enkele stukken van het kasteel bekijken. Er is zelfs een speciale glasplaat aangebracht, zodat de fundamenten van een torentje beter bekeken kunnen worden. Hoe kunt u beter van uw gezin genieten dan in een zwembad? Zwemmen is altijd al een feest geweest voor jong en oud. Het is dan ook niet voor niets dat er een groot zwembad in Oss te vinden is. Dit zwembad is gericht op elke leeftijd, maar er is ook een extraatje voor kinderen. Zij Synagoge in Osskunnen op een speciale dag voor kinderen komen. Dit is altijd op vrijdagmiddag en is een onwijs gezellige boel! Deze middag is speciaal bedoeld voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Het is ook mogelijk om een kinderfeestje te houden in het zwembad. Er is haast geen mooiere plek in Nederland te bedenken waar u kunt wandelen, fietsen of lekker skeeler als in Oss. Er zijn talloze wandel – en fietsroutes te vinden met een uitstekende bewegwijzering. Een aanrader is het natuurgebied de Maashorst.
Dit natuurgebied biedt echt een fabelachtig uitzicht en fantastische paden voor wandelaars en skeeleraars! Naast routes in echte natuurgebieden, parkjes en andere rustige plaatsen kunt u ook een prachtige stadswandeling maken. Zo kunt u pas echt de gezelligheid van Oss proeven. Een groot voordeel is ook dat u na een lange wandeling uw dorst kunt lessen op één van de vele terrasjes en cafeetjes.