Culemborg

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Gelderland

Advertentie

Culemborg

Culemborg is misschien niet direct de stad die u weet te noemen als u opzoek gaat naar bijzondere steden aan de Lek. Maar Culemborg Klopt zoals de inwoners het zeggen. De stad is één van de meest complete steden van ons landje waardoor het van alles te bieden heeft. Zowel natuurliefhebbers als shopaholics kunnen terecht in een stad als Culemborg. Culemborg is een stad met een geschiedenis en dit is nog steeds terug te zien in de binnenstad. Stadspoort CulemborgDoor een wandeling te maken in de binnenstad ontdekt u Culemborg het beste. U ontdekt oude monumenten en historische gebouwen waar u soms nog nooit bij heeft stilgestaan. In het centrum is bijvoorbeeld het stadhuis een bezienswaardigheid die u niet mag missen. Dit Middeleeuwse gebouw is voor iedereen beschikbaar waardoor een bezoekje geen kwaad kan. Een andere bezienswaardigheid is Korenmolen de Hoop. Net iets buiten de oude stadsmuren van Culemborg is de molen gevestigd. Iedere zaterdag is het Molen Culemborgmogelijk om een bezoekje te brengen aan de molen en de molen te beklimmen. Vanaf de top van de molen is er een prachtig uitzicht over de stad. Als u liever cultuur wilt opsnuiven in de stad dan is Culemborg ook een bezoekje waard. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het museum van Jan van Riebeeck. Jan van Riebeeck leefde in de gouden eeuw tijdens de VOC. In zijn huis zijn nog verschillende oude voorwerpen uit die tijd terug te vinden. Waardoor u weer even terug stapt in de Gouden Eeuw. Een ander interessant museum is het Gipsen Museum. Hier staat een collectie van oude CulemborgGipsen meubels tentoongesteld. Het museum heeft deze in eigen collectie of oude eigenaren van de meubelstukken stellen ze ten toon. Ze laten zien welke stijlperiodes in meubels ons land heeft doorgemaakt en voor interieur liefhebbers is dit natuurlijk leuk om te zien. Een bezoek aan Culemborg kan niet zonder een bezoek aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tussen 1815 en 1940 werd de verdedigingslinie gebruikt om Nederland te beschermen tegen aanvallen uit het Oosten. De linie is omgeven met forten en verschillende delen konden als verweer onderwater gezet worden. Vandaag de dag is er nog steeds een zichtbaar gedeelte te vinden op de grond van Culemborg.
Zo is Fort Everdingen nog te bewonderen en zijn er nog een paar linies te bekijken tijdens een bezoek. Op loopafstand van het centrum van Culemborg Culemborg poortligt de knusse jachthaven van de stad. Vanuit hier kunt u verschillende watersporten op de Lek beoefenen. Langs de Lek zelf zijn gezellige strandjes te vinden waar u met het hele gezin kan genieten van een zonnige dag. Als het weer iets minder is dan kunt u ook lekker gaan winkelen in de stad. De binnenstad heeft een gezellige uitstaling en geeft u de mogelijkheid om lekker aan fun shopping te doen. Ook het uitgaansleven komt tot leven in de binnenstad van Culemborg. Hier zijn gezellige cafés te vinden waar u kunt genieten van een drankje en soms ook een hapje. Kortom u komt niks te kort in dit bruisende stadje aan de Lek.