Nijmegen

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Gelderland

Advertentie

Nijmegen

Nijmegen is gelegen in de provincie Gelderland en staat al vroeg in onze geschiedenisboeken geschreven. Volgens de geschriften bestaat Nijmegen al rond het jaar honderd waar de stad zogenaamde marktrechten had. De stad was een handelsvesting van de Romeinen en het lag tegen de grens van de Germanen. In 1230 kreeg Nijmegen stadsrechten en werd de stad belangrijk voor het Franse Rijk. Nijmegen werd een echte Hanzestad en behoorde tot de hoofdstad van het Gelderserijk. In de komende jaren en in de tweede Stadsgezicht op Nijmegenwereldoorlog werd er flink gevochten in en om Nijmegen. De laatste grote oorlog was operatie Market Garden waar er zwaar gevochten werd om Nijmegen terug te winnen. Uiteindelijk kregen de Britten en Amerikanen dit voor elkaar en werd Nijmegen voor de laatste keer bevrijd van de oorlog. Na de tweede wereldoorlog is Nijmegen flink gegroeid. Verschillende stadsdelen zijn er toegevoegd en in de toekomst zal Nijmegen verder groeien.
Al eeuwenlang is de trots en het uitzicht op Nijmegen de St. Stevenstoren.
In de 14e eeuw werd de toren in renaissance stijl gebouwd. Vanaf de top van Kerk in Nijmegende toren is er een prachtig uitzicht over de stad Nijmegen. Het is mogelijk om samen met een gids een bezoek te brengen aan de toren en de toren te beklimmen. Tijdens een bezoek aan de toren mag een bezoek aan de Sint Stevenskerk absoluut niet ontbreken. Dit is de oudste en grootste kerk van Nijmegen en zit uiteraard aan de toren vast. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd in romaans-gotische stijl. Tijdens een bezoek aan de kerk vallen direct de kroonluchters op. Dit is een serie gemaakt door één kopersmederij wat uniek is in Nederland. Een hoogtepunt uit de kerk is het König-orgel dit is een orgel gebouwd door de beroemdste orgelbouwer Ludwig König.
Iedere week worden er op dinsdagavond concerten georganiseerd op de orgel. Nijmegen is omgeven door zeer verschillende soorten Grote markt Nijmegennatuurlandschappen. Er zijn bijvoorbeeld drie verschillende grote rivieren zoals de Rijn, Waal en Maas. Maar er zijn ook kleine waterpartijen met plassen en venen. Hieromheen liggen weer gemengde bossen en verschillende heidevelden. Een aanrader tijdens een bezoek aan het natuurgebied van Nijmegen is de blauwgraslanden. De blauwgraslanden zijn namelijk zeldzaam geworden in de loop der jaren. In de stad zelf zijn ook verschillende stadsparken te vinden. Een stadspark waar een mooi uitzicht te vinden is dat is het Valkhofpark. Dit park ligt hoog gelegen en geeft uitzicht over de Waal. De binnenstad van Nijmegen is een historisch gebied met Stadhuis Nijmegenverschillende gezellige winkeltjes. Alle grote winkelketens zijn er gevestigd, maar er zijn ook een aantal winkels van lokale ondernemers. Denk hierbij aan gezellige woonwinkels met leuke decoraties of leuke sieraden winkels. Het winkelhart van Nijmegen is gelegen rond de Molenstraat, Burchtstraat, Ziekerstraat en Broerstraat. In dit centrum zijn alle winkels vertegenwoordigd en is winkelcentrum Molenpoort Passage gelegen. In het winkelhart van Nijmegen zijn niet alleen winkels te vinden, maar ook gezellige terrassen en restaurants. Tijdens een mooie dag kunt u hier heerlijk genieten van het weer onder het genot van een drankje. Nijmegen is zo prima te combineren met cultuur, natuur en zelfs winkelen.