Lochem

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Gelderland

Advertentie

Lochem

In de achterhoek van Gelderland ligt de stad Lochem. Lochem is een stad gelegen aan de rivier de IJssel en ligt tegen de grens van Overijssel. Lochem kreeg haar stadsrechten in 1233, maar uit verschillende stukken bleek dat Lochem al aardig wat jaren meeging. Uit opgravingen bleek dat rond 900 na christus de stad Lochem al gesticht was rond een houten kerk. De stad Lochem bestond voornamelijk uit hout en dit bracht nog wel eens problemen door branden. In 1615 was er zelfs een brand die de totale stad verwoeste. Centrum van LochemAlleen de kerk en vier huizen overleefde de brand. In 1634 werd bijna alles van steen gebouwd zodat de stad niet meer zo snel verwoest werd door brand. Het raadshuis dat in die tijd gebouwd werd door Emond Hellenraet is op dit moment nog steeds gevestigd in Lochem. De houten geschiedenis blijft Lochem achterna zitten want honderd jaar geleden kreeg Lochem als cadeau een Noors jachthuis. De Noorse regering heeft dit aan Lochem cadeau gegeven vanwege de warme banden. Het jachthuis wordt nu als Stay Okey Hostel gebruikt en in de bossen van Lochem lijkt het net een Noors sprookje. Stadhuis LochemIn het bos van Lochem ligt een heel bijzonder theater. Namelijk het openlucht theater de Zandkuil. Het hele jaar door worden hier verschillende voorstellingen gegeven in de openlucht. Ondanks dat het een bijzonder openlucht theater is loopt u er bijna langs. Want door de hoge bomen ligt het helemaal verscholen in de bossen. Het theater behoort tot één van de unieke plekjes van Lochem. In Lochem staan verschillende culturele gebouwen met een lange geschiedenis. Eén van deze gebouwen is de Staringkoepel. De Staringkoepel staat op het landgoed Velhorst dat behoort tot de natuurmonumenten. De koepel is gebouwd rond 1850 en gebruikt om een kopje thee te drinken in de openlucht. De koepel kan alleen bereikt worden op een zeer grappige manier namelijk met de voetveer. Dit is een vlot dat vooruit getrokken wordt door te trekken aan een touw. Een uitje naar de Staringkoepel is een speciale herinnering die u lang zal bijblijven.
Havezate Lochem De Staringkoepel is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Bent u altijd al eens benieuwd geweest hoe een oude boerderij is ingericht? In Lochem ligt de oude boerderij Klein Huize. Het is niet zomaar een boerderij, maar een heus museum. Op afspraak is het mogelijk om te kijken hoe een oude boerderij is ingericht en hoe ze in de Middeleeuwen leefde op een boerderij in Lochem. Leven in een luxe landhuis is waar iedereen wel eens van droomt. In Lochem is het mogelijk om een kijkje te nemen in een oud landhuis. Huis Verwolde is hersteld in oorspronkelijke stijl inclusief de oude meubels. Breng een bezoek aan bijvoorbeeld de kinderkamer of de oude Zicht op Lochemkeuken. In de tuin is het mogelijk om koffie of thee te drinken met wat lekkers als een echte bewoner van landhuis Verwolde. Lochem is een ideale stad om eens een stadswandeling te maken of heerlijk een stuk te gaan fietsen in de mooie groene omgeving van het stadje.