Zutphen

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Gelderland

Advertentie

Zutphen, historisch genieten

Het monumentale Zutphen is één van de weinige steden die zo goed bewaard is gebleven. Verschillende steden zijn al veranderd door nieuwbouw. Maar de binnenstad van Zutphen is goed bewaard gebleven. Een historische stadswandeling is dan ook één van de favoriete uitjes van de inwoners uit de stad. Naast de historie van de stad heeft de stad ook verschillende recreatie mogelijkheden. Waardoor u extra kunt genieten van de omgeving en het leven in Zutphen.

Kerk ZutphenAls u een wandeling gaat maken langs de verschillende monumenten van de stad dan zult u uw ogen uitkijken. Doordat Zutphen de best bewaarde monumentale stad van Nederland is ziet u hier van alles. De keuze voor het mooiste monument is dan ook een lastige taak. Het belangrijkste monument is volgens de inwoners De Drogenapstoren. Deze toren werd gebouwd in de 15e eeuw. De toren werd gebruikt om de stad te waarschuwen voor naderende vijanden. Maar niet alleen als stadspoort werd de toren gebruikt, maar ook als watertoren. In 1983 werd besloten om de toren te gaan gebruiken als woonhuis. Een Zutphense architect genaamd G. de Wilde heeft aan dit project meegewerkt om er een woonhuis van te maken.

Zutphen binnenstadEen bezienswaardigheid in Zutphen is de Librije. Dit is een kettingbibliotheek waarvan er op dit moment nog 4 over zijn in Europa. Een kettingbibliotheek is een bibliotheek waar de boeken zijn vastgeketend en niet meegenomen mogen worden. De bibliotheek stamt uit de Middeleeuwen en heeft boeken ten toon staan uit deze periode. De meeste boeken zijn met de hand geschreven door monniken uit Zutphen. Een andere attractie in Zutphen is tearoom de Pellikaan. Ruim 3.000 klanten over de hele wereld bestellen bij de tearoom hun favoriete thee of koffie. De kruidenmengsels worden al bijna twee eeuwen door de familie zelf gemengd Zutphentot uw favoriete smaak. In het zomerseizoen kunt u heerlijk recreëren in Zutphen. De stad is gelegen aan de rivier de Berkel. Met een fluisterboot kunt u een rondvaart maken door en langs de stad. U maakt de rondvaart met een fluisterboot inclusief een schipper. De schipper zal u alles vertellen over de geschiedenis van de stad. Tijdens uw tocht komt u langs verschillende bekende monumenten. Uiteindelijk eindigt u de tocht in het midden van het centrum. Zo kunt u zelf nog ter voet verder genieten van de historische stad. Het is ook mogelijk om een boottocht te maken over de IJssel. U kunt vanaf Zutphen een boottocht maken richting Dieren.

Markt ZutphenHet winkelaanbod van Zutphen varieert van de bekende winkelketens tot bijzondere winkels met een geschiedenis. Als u een bezoek heeft gebracht aan de Pelikaan dan kan een bezoek aan Bonbonatelier Janson niet ontbreken. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze bonbons en chocolade truffels gemaakt. Voor kookboeken en keukengerei kunt u ook terecht in Zutphen. Verschillende winkels hebben zich gespecialiseerd in de keuken en keukengerei. Als u een middag door het centrum van Zutphen heeft gelopen kunt u ook een bezoek brengen aan de stadsbrouwerij. U maakt hier kennis met ambachtelijke bieren en u kunt een proeverij volgen. Zutphen heeft zo voor iedereen iets te bieden waardoor u gerust een weekend kunt doorbrengen in de historische stad.