Zaltbommel

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Gelderland

Advertentie

Zaltbommel, stad met een voelbare geschiedenis

De geschiedenis van Zaltbommel is het eerste wat u zult vinden in de stad. De stad is omgeven met monumenten en beroemde torens. Als u een liefhebber bent van de Nederlandse geschiedenis dan is een bezoek aan de stad absoluut de moeite waard. Winkelliefhebbers en levensgenieters komen ook aan hun trekken in de stad. U kunt heerlijk genieten van een middagje winkelen in het historische centrum. Combineer het winkelen met een diner in één van de toprestaurants uit Zaltbommel. Ontdek en beleef een eeuwenoude stad in een nieuw jasje.

Poort ZaltbommelZaltbommel staat al meer als duizend jaar op de kaart in ons land. Dit heeft de stad een aantal historische gebouwen opgeleverd. Rond 1535 is het stadskasteel in het centrum van de stad gebouwd. Het stadskasteel werd gebouwd door Maarten van Rossumhuis en vandaag de dag wordt het kasteel gebruikt als museum. Het museum staat in het teken van Fiep Westendorp. Fiep Westendorp was de bekende tekenaar van Jip en Janneke. Hij werd geboren en getogen in Zaltbommel. Zaltbommel heeft naast het kasteel verschillende torens en kerken. De bekendste toren van de stad is de Grote of Sint-Maartenskerk. De toren wordt de-stompe-toren-zonder-spits genoemd en komt zelfs voor in een lied over Zaltbommel. In dit lied wordt verteld dat de spits is weggespoeld met de watersnoodramp. Alleen is het echte verhaal iets anders en is de spits afgebrand na een blikseminslag.

Kasteel ZaltbommelDe bezienswaardigheden van Zaltbommel ontdekken kan het beste via een stadswandeling. Trip is een groep vrijwilligers die u graag laat kennismaken met de stad. Het is mogelijk om individueel met een plattegrond en boekje de wandeling te maken. U komt langs de mooiste plekjes van de stad. Maar u komt vooral langs de gootspoken van kunstenaar Joris Baudoin. Aan diverse gevels en in goten vindt u deze spoken. Van oorsprong komen deze spoken uit Zaltbommel. Maar intussen hebben ze zich verspreid over meerdere plaatsen, zelfs buiten Nederland. In Zaltbommel zijn de meeste gootspoken te vinden met ieder hun eigen vorm en verhaal.

Stadhuis ZaltbommelIn het centrum van de stad vindt u verschillende bekende modeketens. U kunt dan ook gerust een middag doorbrengen tussen de verschillende winkelstraten. Als u even wilt bijkomen in de stad dan kunt u een bezoek brengen aan één van de vele restaurants. De keuze is veelzijdig waardoor er altijd iets is wat u lust. Verschillende bezoekers uit Zaltbommel brengen een bezoek aan de Waalkade. Aan de boulevard van de Waalkade kunt u genieten van het uitzicht op de Waal. Naast de boulevard zijn er verschillende strandjes aanwezig waar u kunt recreëren. Over de Waal heen ligt een stukje moderne architectuur namelijk de in 1996 geopende Martinus Nijhoffbrug. Deze sierlijke brug wordt door de Stadsgezicht Zaltbommelinwoners beschouwd als een monumentale brug. Vanaf de brug is de silhouet van de stad te bewonderen met de-stompe-toren-zonder-spits op de achtergrond. Door het prachtige ontwerp is er rekening gehouden met de stad en haar uiterlijk. Waardoor u nooit het idee krijgt dat de brug haar aandacht opeist. Inwoners van de historische stad hebben de brug dan ook in hun hart gesloten. Tijdens een bezoek aan Zaltbommel mag een ritje over de brug niet ontbreken.