Veluwe

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Gelderland

Advertentie

Veluwe

De Veluwe is populair bij vakantiegangers en dagjesmensen vanwege haar prachtige bossen en zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden. De rust, ruimte en prachtige natuurschoon lenen zich uitstekend voor wandelen en fietsen en staan garant voor een heerlijke korte vakantie of langer verblijf. Het aanbod aan parken met vakantiehuisjes is groot. Er is dus volop keuze. Ook zijn er diverse mooie campings op de veluwe voor een ontspannen campingvakantie. Rust en een bijzondere flora en fauna.
Veluwe bos
De Veluwe is van de grootste natuurgebieden van Europa. Dit circa 100.000 hectare grote gebied is licht glooiend en bedekt met bossen,zand-en heidegronden. Dwars door het gebied stromen veel beken waar voor Nederlandse begrippen veel bijzondere planten- en diersoorten voor komen. In de circa 75.000 hectare aan bossen komen verschilde boom-en plantensoorten voor. Er zijn diverse wildhutten op de Veluwe te vinden van waaruit de omgeving kan worden bekeken. Zo kunt u vroeg in de ochtend of tegen de avondschemering ondermeer edelherten,wilde zwijnen,vossen, dassen, boommarters en eekhoorns waarnemen. Ook de vogels doen het goed, haviken, sperwers, bosuilen, spechten, raven en Vlaamse Gaaien laten zich er zien. De heidevelden nodigen uit tot het maken van een lange wandeling of fietstocht. In augustus,begin september is de heide op het mooist, lila en paarse kleuren bepalen dan het landschap.
Heidevelden Veluwe Tijdens het wandelen of fietsen is er een grote kans dat u van de herders met zijn schaapskudde tegen komt. Deze herder, vaak vergezeld van of meerdere honden begeleid al blazend op een fluitje zijn schapen. Door het laten begrazen van de heidevelden vindt er geen wildgroei plaats van andere beplanting zodat de heide intact blijft.Woestijn landschappenDe stuifzand landschappen op de Veluwe zijn ontstaan door menselijk handelen. Door de massale kap van bos ontstonden er grote lege plekken in de bossen waarop men vee liet grazen. Dit werden later heidevelden die door het afplaggen veranderden in zandvlaktes, een soort woestijnen. Deze zandvlaktes waren in het verleden een ernstige bedreiging voor het gebied. De zandvlaktes breiden zich langzaam maar zeker uit met als risico het verdwijnen van dorpen en nog meer bos-en heide. Door het ingrijpen van Staatsbosbeheer begin 1900 werd door middel van bomenplant voorkomen dat de zandvlaktes nog groter werden. De zandverstuivingen zijn vandaag de dag fascinerende landschappen waar een bijzondere flora en fauna aanwezig is. Door de invloed van de wind veranderd het landschap van de zandvlaktes voortdurend en zijn er de meest fraaie zandduinen te zien.
Kootwijkerzand Het Kootwijker zand is de het meest bekende zandverstuiving en is het grootste woestijngebied van West Europa, tevens is het een beschermd natuurreservaat. Andere zandverstuivingen zijn; het Wekeromsezand, het Hulshorsterzand,het Beekhuizerzand en op de Hoge Veluwe is sinds een aantal jaren ook een stuifzandgebied.Nationaal Park De Hoge VeluweHet Nationaal Park De Hoge Veluwe neemt een bijzonder plaats in op de Veluwe. Het is gelegen tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. Ook hier zijn het bossen,heide,vennen en zandverstuivingen die het landschap bepalen en kent het een grote diversiteit aan planten en diersoorten. Het park is geheel omgeven door hoge hekken en kan nadat er entree is betaald worden betreden. De ingangen van het Park bevinden zich in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. De oppervlakte bedraagt circa 5000 hectare wat neerkomt op ongeveer 5% van de totale oppervlakte van de Veluwe. U kunt per auto (na het betalen van een toeslag) het park verkennen maar veel leuker is het om het per witte fiets te doen.Deze witte fietsen mogen kosteloos gebruikt worden en zijn er voor jong-en oud.
Kröller Müller museum Midden in het park is het bekende museum Kröller-Müller gelegen. Hier is een uitgebreide kunstcollectie te zien met ondermeer werken van Vincent van Gogh,Picasso, en Mondriaan. De beeldentuin van het museum is een van de grootste van Europa. Ook het Jachthuis St. Hubertus is zeker een bezoekje waard. Deze combinatie van kunst,cultuur,architectuur en natuur maken het park zo bijzonder.