Monnickendam

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Noord Holland

Advertentie

Monnickendam – Betoverend klein havenstadje

Het kleine stadje Monnickendam heeft slechts 10.000 inwoners. Toch weet het kleine stadje verschillende toeristen uit het hele land te trekken. Vlak boven Amsterdam weet vooral de historische binnenland toeristen uit het hele land uit te nodigen. Veel toeristen combineren het betaalbare Monnickendam met hun weekendje Amsterdam. Ze ontvluchten de drukte van Amsterdam om te logeren in Monnickendam. Maar wat heeft deze bijzondere toeristenstad allemaal te bieden?

Kerktoren in MonnickendamU kunt uw middag doorbrengen door rond te wandelen in het oude centrum van de stad. Het oude centrum van de stad is een beschermd stadsgezicht. Verschillende gebouwen komen uit de 17e eeuw.
De historische huizen zien er prachtig uit en het is een wonder dat ze nog steeds bewaard zijn. Zodra u het centrum binnenrijdt bent u al betoverd. Het eerste dat u opvalt is de Sint Nicolaaskerk. Deze kerk komt boven het stadspanorama uit en is de moeite waard om te bezoeken. Monnickendam heeft een gezellige kleine haven waar u een paar uurtjes kunt rondbrengen. In de haven staat nog de Waegh. Hier werd vroeger in het stadje kazen oude pandjes in Monnickendamgekeurd en gewogen voor de handel. Later kreeg de Waegh een andere bestemming. De Waegh werd namelijk gebruikt om heksen te veroordelen. Als de heks erg licht was dan was het zeker weten een heks. In zo’n situatie werd de heks op de brandstapel gegooid. Tegenwoordig heeft de Waegh vooral een historische betekenis voor de kleine stad aan het water.

Als u een liefhebber bent van vis dan kunt u genieten van een echte specialiteit uit Monnickendam. In de haven wordt al eeuwen lang de vis gerookt. U ruikt dit direct als u de haven binnenstapt. Als visliefhebber kunt u Haven van Monnickendamuitgebreid de verschillende vissen proeven. U proeft de rokerige smaak en vooral de unieke smaak van de lokale vis. Als u de trotse eigenaar van een boot bent dan kunt u met de boot naar de haven van Monnickendam. U heeft de keuze om aan te meren in vier jachthavens. Vanuit de jachthaven kunt u iedere dag een boottochtje maken naar het Markermeer of de Gouwzee. Als u geen eigenaar bent van een eigen boot dan kunt u in de haven een boot huren. Samen met een groep kunt u bijvoorbeeld een vaartocht maken op een klipper of tjalk. Een echte schipper uit Monnickendam zal de rondleiding geven en laat u alle mooie plekjes op het water zien. U ziet zo Monnickendam van een compleet andere kant.

Als u bijvoorbeeld in Amsterdam verblijft dan kunt u de stad prima eens Winkeltjes in Monnickendamopzoeken voor een dagje uit. Uiteraard kunt u ook zelf in Monnickendam verblijven. Maak hier kennis met het unieke havenstadje en laat uzelf bewonderen door al het moois. Maar proef vooral de smaak van Monnickendam in de eigen visrokerij van de stad. Een bezoek aan deze rustgevende haven zult u niet snel vergeten.