Schagen

Steeds meer Nederlanders komen er achter, vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Er is veel te zien en te ondernemen en allles is bovendien bereikbaar binnen reis- bare afstanden.

Steden en dorpen

Meer Noord Holland

Advertentie

Schagen

Gelegen in Noord-Holland ligt het West-Friese plaatsje Schagen. Schagen heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Er zijn documenten gevonden waar Schagen al in 975 genoemd werd. Schagen bestond uit een lap grond waaromheen water lag. Door de ligging van Schagen was de grond zeer vruchtbaar. Dit maakte de plaats een populaire plek om te wonen en gewassen te verbouwen. In 1415 kreeg Schagen stadsrechten omdat de stad al hard aan het groeien was. In 1440 werd door Willem VI een slot gebouwd Binnenstad Schagenen regelde hij in 1463 handelsrechten. Dit maakte Schagen niet alleen een plek waar veel verbouwd werd, maar het werd ook een markplaats voor kooplieden. In de loop der jaren kende Schagen een kleine groei en dit is zo voort gegaan in de jaren zeventig. Schagen is altijd een kleine stad gebleven, maar wel met haar eigen bezienswaardigheden. Eén van de bezienswaardigheden in Schagen is Slot Schagen. Het slot van Willem VI stond nog steeds in Schagen tot 1995. Het slot was zo in verval geraakt dat restoratie niet meer mogelijk was. Vanaf 1995 tot 2002 is er een nieuw slot gebouwd waar exposities en evenementen gehouden worden. De twee oude Kasteel Schagenhoektorens van het slot zijn nog wel van het originele slot van Schagen.
Een bezienswaardigheid die niet veel meer voorkomt is de Nederlands Hervormde kerk van Schagen. J.A.G. van der Steur bouwde de kerk vanaf 1895 tot 1897. Dit gebeurde nadat er brand was uitgebroken in de vorige kerk. De huidige kerk is op exact dezelfde plek gebouwd als de vorige kerk. In de kerk is een officieel van Dam orgel gevestigd en deze is sinds 1901 in gebruik genomen. De orgel uit de originele kerk is helaas ook verloren gegaan in de brand van 1985. Toeristen brengen graag een bezoek aan de recreatiehaven van Schagen tijdens een bezoek aan de stad. In de recreatiehaven liggen mooie schepen en zijn verschillende watersporten Marktplein Schagenmogelijk. Natuurlijk is het ook leuk om gezellig een wandeling te maken vanaf de recreatiehaven naar het centrum van Schagen. Een wandeling naar het centrum duurt ongeveer tien minuten, waardoor het goed te doen is. Ieder jaar wordt er in Schagen vanaf eind juni tot eind augustus de Schagen markt gehouden. De markt is ieder jaar weer een groot feest en is er elke donderdag. Aan het begin van de markt wordt er een optocht georganiseerd door de inwoners van Schagen. De inwoners lopen compleet in klederdracht mee in de optocht. Vaak heeft iedere familie een eigen rijtuig dat een pronkstuk voor de familie vormt. Wekelijks is er ook een gewone weekmarkt Kerk Schagenop de donderdagochtend langs de Gedempte Gracht. In het centrum van Schagen kan uitgebreid gewinkeld worden in gezellige winkeltjes. Alle bekende ketens zijn gevestigd in het winkelhart. Naast het winkelhart van Schagen is er ook een gezellig winkelcentrum. Het winkelcentrum wordt het Makado Centrum genoemd en heeft zestig verschillende overdekte winkels. In het winkelcentrum is het mogelijk om gratis de auto te parkeren. Combineer een dag Schagen heerlijk met een dagje genieten in de haven. De stad heeft uitgebreide recreatie mogelijkheden langs het water van de stad.